Eurprivacy.nl
Image default
Electronica en Computers

5 Redenen waarom Microsoft 365 beveiliging belangrijk is

Als bedrijf of onderneming is de kans groot dat je te maken hebt met persoonsgegevens. Of het nu gaat om informatie, klantenbestanden of werknemersprofielen, het is belangrijk dat je zorgt voor informatiebeveiliging. Als persoon wil je dat vertrouwelijk en zorgvuldig met je gegevens wordt omgegaan. Kijk eens kritisch naar alle informatiestromen en jouw microsoft 365 beveiliging. Omdat het een belangrijk onderwerp is duiken we hier in dit blog dieper op in. We zoeken uit wat Microsoft 365 beveiliging inhoudt en geven 5 redenen waarom dit zo belangrijk is. 

Het belang van Microsoft 365 beveiliging

Microsoft 365 beveiliging is onderdeel van de informatiebeveiliging van jouw organisatie. Informatiebeveiliging omvat de verschillende maatregelen die persoonsinformatie beschermt tegen onbevoegden. Met andere woorden, je zorgt ervoor dat persoonsinformatie niet in verkeerde handen terecht komt. 

Voor de schuiving naar het digitaal opslaan en verwerken van informatie sloegen we informatie op in kluizen, huurden we bewakers in en werken berichten op papier versleuteld ter bescherming. Ondanks dat alle gegevens en documenten digitaal opgeslagen worden is de werkwijze niet zo verschillend. Nu werken we met informatie beveiligd specialisten of heb je een collega op de ICT afdeling die verantwoordelijk is voor de microsoft 365 beveiliging. Deze personen zijn verantwoordelijk om een veilige ruimte te creëren, een digitale kluis. Door het installeren van beveiligingssoftware (bewakers) en cryptografische methoden (versleutelen) te gebruiken zorg voor een goede informatiebeveiliging. 

5 bedreigingen voor Microsoft 365 beveiliging 

Voor je tot de juiste maatregelen kunt komen moet je eerst begrijpen welke bedreigingen er zijn. Een bedreiging is de kans om de microsoft 365 beveiliging of overkoepelende informatiebeveiliging te schenden. Natuurlijk zijn er veel soorten bedreigingen waar we in deze tijd mee te maken hebben. We lichten hier de 5 meest voorkomende toe zodat je weet hoe je jouw informatievoorzieningen beter kunt beveiligen. 

  1. Malware 

Malware is een speciaal ontworpen software om jouw systeem te beschadigen. Malware wordt gebruikt om kwaadaardige programma’s in te delen is een groep die gevaarlijker is dan een los virus. Het veroorzaakt een niet-standaard systeemgedrag. Kenmerkend is dat deze vaak voor een lange periode onopgemerkt blijft. Malware wordt gemaakt om het systeem opzettelijk te beschadigen of (persoons) informatie van een computer te stelen. Belangrijke zaak dus om je hier goed tegen te beveiligen.

Malware hecht zich aan afbeeldingen, video’s en geanimeerde GIF’s. Deze software heeft geen hulp van de gebruiker nodig om iemand zijn computer binnen te dringen. Een goede manier om je hiertegen te beschermen is door alle computers te voorzien van een antivirusscanner die elk nieuw bestand of bijlage scant voor het openen. 

  1. Phishing

Veel zijn bekend met deze vorm van online fraude. Dat komt omdat deze ook het meeste voorkomt. Phishing heeft als doel om persoonsgegevens te verkrijgen. Hiermee willen ze iets waardevols stelen, gebruiken, compromitteren of zelfs iemands bedrijf platleggen. 

Er zijn verschillende manieren om je bedrijf hiertegen te beschermen. Voer bijvoorbeeld de URL van een organisatie zelf in de adresbalk in, in plaats van gebruik te maken van een hyperlink. De regel geldt ontvang je een mail of bericht met een link die je achterdochtig maakt? Klik er dan niet op. Op deze manier zorg je voor een goede Microsoft 365 beveiliging en algemene informatiebeveiliging.

  1. Ransomware

 Ransomware is software wat gemaakt wordt door professionals. Via een bijlagebestand in een e-mailbericht kan de software het apparaat binnendringen zonder dat je het in de gaten hebt. Ransomware kan zelfs vanaf het lokale netwerk je apparaat binnendringen. Extra belangrijk om hier als organisatie alert op te zijn. Zorg voor een goede bescherming door te zorgen dat alle eigen software, inclusief het besturingssysteem, browser en plug-ins up-to-date zijn. Ook nieuwste updates van antivirus- en firewall oplossingen dragen hieraan bij. 

  1. Interne gevaren

Het is belangrijk om je te beschermen tegen gevaren van buitenaf. Wist je dat de meeste informatiebeveiligingsincidenten afkomstig zijn van interne bedreigingen? Lekken en diefstal van informatie komen vaker voor dan je misschien in eerste instantie zou denken. Handelsgeheimen, persoonlijke gegevens van werknemers en klanten kan vaak gelinkt worden aan acties van medewerkers. 

Een deel doet dit met bewuste intentie. Het grootste deel van een lek in de Microsoft 365 beveiliging en informatiebeveiliging is het gevolg van onbedoeld en onwetend handelen van een medewerker. Denk aan het foutief invoeren van gegevens, het niet op de juiste beveiligde plek opslaan, het verlies van een opslagmedium (laptop, USB-stick of externe harde schijf), het verzenden via onveilige communicatiekanalen of door op een link te klikken of iets te downloaden waar een virus achter zit. Een passend informatiebeveiligingsbeleid en het creëren van bewustwording rondom Microsoft 365 beveiliging en beveiliging van informatie in het algemeen is belangrijk. 

  1. Kwetsbaarheden in de Cloud

We werken steeds meer vanuit de Cloud. Zo is Microsoft OneDrive een Cloud oplossing. Ben je ervan bewust dat hier ook risico’s aan verbonden zitten. Zo moet je waken voor aanvallen van klanten. Denk aan het kapen van websessies, het stelen van wachtwoorden, enz. Maar ook hypervisor-aanvallen is iets om je ogen voor open te houden. Het kritische element van een virtueel systeem is de hypervisor. Dit element zorgt voor het delen van fysieke computerbronnen tussen virtuele machines. Wat er gebeurt als de werking verstoort wordt? Dan kan dit ertoe leiden dat één apparaat toegang heeft tot het geheugen en de bronnen, het netwerkverkeer kan onderscheppen, fysieke bronnen kan wegnemen en zelfs volledig van de server kan verdringen.

 

https://www.cumulusit.nl/diensten/microsoft-365-beveiliging/

Gerelateerde artikelen

Barcodes en cijfercodes, print ze gemakkelijk uit.

Hoe belangrijk is een officiële Microsoft Windows 10 licentie?

Drone accessoires die je moet hebben