Eurprivacy.nl
Image default
Electronica en Computers

Hoe je de Raspberry Pi 400 koel houdt

De Raspberry Pi 400 is een machtige krachtpatser – de 1,5GHz Quad core Cortex-A72 is de best presterende Raspberry Pi tot nu toe, maar met grote kracht komt ook een grote verantwoordelijkheidstemperatuur.

Als u uw Raspberry Pi 400 voor intensieve toepassingen gebruikt, kan het zijn dat hij soms wat warm wordt. Hoewel het bord slim genoeg is om dit te beseffen en zichzelf aan te passen om dit te compenseren (door de CPU te onderdrukken bij ongeveer 80 graden), helpen wij hem liever om het rustig aan te doen en er zoveel mogelijk prestaties uit te persen als we kunnen.

Test 1: geen koeling

Voor onze eerste test zijn we naakt gegaan – zonder behuizing, koellichaam of ventilator. Het bord staat op ons kale houten bureau, zonder toevoeging van iets anders. Dit is hoe het bord wordt verkocht – dus laten we eens kijken hoe het het er vanaf brengt:

  • Resultaat: maximum temperatuur: 82 graden.

  • Verdict: 82 graden is voorbij de throttling drempel. 

We zagen onze CPU frequentie dalen tot 1GHz tijdens deze test. Een koeloplossing is zeker nodig als je de Raspberry Pi 4 zo hard pusht.

Test 2: alleen grote koelplaat

We wilden kijken of een (XL) heatsink alleen onze Raspberry Pi uit de throttling zone (80 graden) kon houden tijdens de stresstest. Stille koeling zonder ventilator onder deze omstandigheden zal niet de beste resultaten opleveren, maar als we de temperatuur onder de 80 graden kunnen houden, hebben we een haalbare optie.

  • Resultaat: maximum temperatuur: 75 graden

  • Verdict: ja – stille koeling zonder throttling is mogelijk!

Test 3: Raspberry Pi 4 behuizing (met koelventilator) (v2.0) – Uitlaatconfiguratie

De productpagina van de kast toont een ‘uitlaat’-configuratie voor deze ventilator, d.w.z. lucht wordt uit de kast gezogen in plaats van naar binnen geduwd, maar het is aan de gebruiker om te kiezen op welke manier hij de ventilator monteert.

  • Voor deze test gebruiken we een uitlaatconfiguratie.

  • De ventilator is aangesloten op de 5V lijn van het bord en behoudt dus een constante snelheid.

  • We hebben getest met en zonder onze grote koellichamen.

Resultaat: Maximum temperatuur: 61 graden

Met koellichaam: Maximum temperatuur: 56 graden

Verdict: De stillere ventilator verlaagt de CPU-temperatuur met een indrukwekkende 21 graden bij het afvoeren van warmte, en onze grote heatsink helpt de temperatuur met nog eens 5 graden te verlagen. Een koele en stille combo.

De ESP8266

De ESP8266 microcontroller van Espressif Systems is een van de goedkoopste MCU’s die WiFi ondersteunt. Dit maakt het een populair apparaat voor draadloze IoT-toepassingen. Hij is gebaseerd op de configureerbare Tensilica Xtensa architectuur die ook wordt gebruikt in digitale signaalprocessoren. De belangrijkste programmeertaal voor deze controller is C. Dit is grotendeels te wijten aan het feit dat de beperkte set toolchains gebaseerd is op oude GCC-versies. Behalve een experimentele aangepaste GCC 5 was er vrijwel geen compilerondersteuning voor Ada op dit platform.

https://www.elektor.nl/