Eurprivacy.nl
Image default
Woning en Tuin

Waar gebruik ik welke schroef?

Schroeven zijn van die dingen die je eigenlijk niet opvallen in het dagelijks leven, maar toch altijd belangrijk zijn. Als alle schroeven nu opeens zouden ophouden te bestaan, zou de aangerichte schade ondenkbaar groot zijn. Schroeven zijn met veel oog voor detail ontworpen en houden grote delen van ons dagelijkse leven bij elkaar. Zodra je zelf moet gaan werken met schroeven, stap je in een wereld die totaal verborgen is voor de meeste mensen. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten schroeven, die je elk in verschillende situaties gebruikt. 

 

Universeelschroeven zijn de meest standaard schroeven die je kan vinden, vandaar ook de naam. Er zijn twee soorten universeelschroeven: universeelschroeven met schacht en universeelschroeven zonder schacht. Voor houten constructies zonder tussenruimte zijn universeelschroeven met schacht ideaal. Ze trekken de twee stukken hout naar elkaar toe en ze hebben een laag indraaimoment, wat wil zeggen dat het weinig moeite kost om de schroeven in te draaien. Universeelschroeven zonder schacht hebben ook een laag indraaimoment, maar zijn in tegenstelling tot universeelschroeven met schacht geschikt voor vrijwel elk materiaal, mits het niet te hard is.

 

Snelbouwschroeven zijn schroeven die vooral binnenshuis worden gebruikt voor het vastmaken van Rigips- of gipsvezelplaten. Omdat deze schroeven zijn uitgerust met een gefosfateerd oppervlak, zijn ze bijzonder vochtbestendig. Afhankelijk van de constructie waar de snelbouwschroef wordt geplaatst, zijn er verschillende soorten snelbouwschroeven met verschillende schroefdraden beschikbaar. Voor gipskartonplaten op metalen frames zijn er snelbouwschroeven met fijn schroefdraad. Voor gipskartonplaten op houten draagconstructies zijn er snelbouwschroeven met transportschroefdraad. Ten slotte zijn er nog gipsplaatschroeven, die bedoeld zijn voor gipsvezelplaten.

 

Verder zijn er nog plaatschroeven. Deze schroeven worden gebruikt voor het bevestigen van dunne delen materiaal. Er zijn drie verschillende soorten plaatschroeven, die alleen van elkaar verschillen in de kop. Dit zijn de plaatschroef met platkop, zeskantplaatschroef en de lenskopplaatschroef.

 

Het is dus belangrijk om op te letten welke schroeven je in welke situatie gebruikt, aangezien niet elke schroef bruikbaar is in elke situatie.  

 

https://www.bnvtools.nl/