Eurprivacy.nl
Image default
Dienstverlening

Veilig thuiswerken doe je zo

Thuiswerken is inmiddels niet meer weg te denken en voor veel mensen de nieuwe norm geworden. Dankzij de technologie van tegenwoordig is thuis of op een andere plek werken voor veel mensen geen probleem. Remote werken zal waarschijnlijk alleen maar meer gaan voorkomen in de toekomst. Alleen brengt dit wel wat risico’s met zich mee. Namelijk op het gebied van netwerk en informatiebeveiliging. Met deze bruikbare tips zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk te werk kan gaan! Zoals het veilig delen van bestanden met je collega’s. 

VPN verbinding
Met een VPN verbinding wordt je internetverbinding beschermt. VPN staat voor ‘Virtual Private Network’. Hiermee beveilig je de verbinding tussen jouw computer en het internet. Door de software van een VPN verbinding wordt het internetverkeer versleutelt tussen je apparaten en de VPN-server. Een VPN opzetten is snel gedaan. Er zijn providers die een gratis account aanbieden, maar hierbij zijn de functionaliteiten meestal beperkt. Een betaalde variant is een betere optie en hier ben je meestal enkele euro’s in de maand aan kwijt.

Updates
Het is belangrijk om updates uit te voeren op je laptop. Er worden niet voor niets updates aangeboden. De updates zorgen vaak voor en betere bescherming, nieuwe functionaliteiten of een betere gebruikerservaring. Daarnaast zorgen updates vaak voor het dichten van gevaarlijke lekken in de beveiliging. Dus voor je eigen veiligheid en die van het bedrijf waarvoor je werkt, is het verstandig om tijdig updates uit te voeren.

Gebruik veilige programma’s om samen te werken
Doordat veel mensen thuiswerken gaat het samenwerken allemaal in een online omgeving. Meetings worden online gehouden en het delen van bestanden met bedrijfsinformatie gaat ook online. Tegenwoordig zijn er enorm veel digitale tools beschikbaar om dit mogelijk te maken. Wel is het verstandig om goed te bekijken hoe betrouwbaar deze programma’s zijn. Om veilig bestanden te delene met mijn collega’s maak ik gebruik van Visma eShare. Hiermee kan je veilig bestanden delen binnen je bedrijf maar ook met externe relaties.

Goede viruscanner
Een goede antivirus scanner op je werklaptop is belangrijk! Er zijn veel goede gratis versies aanwezig van antivirus programma’s. Deze scanners houden goed in de gaten of er een virus aanwezig is op je computer. Een kleine moeite om dit te installeren en het kan heel veel ellende voorkomen!

Sterke wachtwoorden
Voor bijna alle programma’s op je laptop heb je een wachtwoord nodig. Zorg ervoor dat dit goede, unieke en sterke wachtwoorden gebruikt. Gebruik ook nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere programma’s of platformen. Ik begrijp dat het lastig is om al deze wachtwoorden te onthouden. Gelukkig bestaat hier ook software voor om al je wachtwoorden veilig bij elkaar op te slaan. Hierdoor worden al je wachtwoorden in een beveiligde omgeving opgeslagen, zodat jij niet alle wachtwoorden zelf hoeft te onthouden.

 

 

https://www.visma.nl/bestanden-delen/eshare/