Eurprivacy.nl
Image default
Zakelijk

Kiezen voor een zakelijke hypotheek

De keuze voor een zakelijke hypotheek maken ondernemers wanneer ze zakelijk vastgoed willen kopen. Denk dan bijvoorbeeld aan een nieuw bedrijfspand. Daarmee is tot twee derde van het aankoopbedrag te financieren. Al kan het natuurlijk zijn dat je zelf ook geld beschikbaar hebt en je dus ook met een lagere hypotheek al geholpen bent. Het is in ieder geval niet mogelijk om meerdere leningen naast elkaar te laten lopen als het om een zakelijke hypotheek gaat. Dat betekent dus wel ook dat het goed is om te kijken naar de verdere regels en andere zaken.

Wanneer voor deze hypotheek kiezen?

Wat zijn de factoren die bepalen of je goed af bent met een zakelijke hypotheek? In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk dat het om een echt bedrijfspand moet gaan. Daarnaast moet er ook specifiek voor het pand wel wat werk verzet worden. Denk bijvoorbeeld aan het verzorgen van een taxatierapport. Daarmee is te bepalen wat de hoogte van het hypotheekbedrag kan zijn. Eigenlijk alle banken werken op deze manier. Dit wordt bovendien ook allemaal officieel geregeld via de notaris. Dat is zakelijk gezien natuurlijk wel ook van belang. Dit is echter niet het enige.

Altijd voor eigen gebruik

Het is wel goed om te weten dat de zakelijke hypotheek alleen voor pandaankopen is die voor eigen gebruik zijn. Het is dus niet zo dat je met de hypotheek een pand kan kopen om dit dan vervolgens te verhuren, ook iet in gedeelten. Het is ook zo dat het niet mogelijk is om een verbouwing ermee te realiseren. Het is vooral een manier om te zorgen dat je met je bedrijf een pand kan kopen. Bijvoorbeeld omdat je dit nodig hebt om zakelijk te kunnen groeien. Of omdat je met de koop op de lange termijn juist voordeliger uit bent. Dat zijn allemaal belangrijke voordelen.

Kenmerken van de zakelijke hypotheek

De rente die je betaalt voor de zakelijke hypotheek blijft altijd gelijk. Dit is ook voordelig voor het plannen rondom de maandlasten. Daarnaast is het zo dat je altijd een deel van de hypotheek aflost tijdens de looptijd. Dat is wel zo rustgevend. Het is ook nog eens zo dat een zakelijke hypotheek ervoor zorgt dat je niet persoonlijk garant hoeft te staan. Dat geeft jou als ondernemer ook nog eens de nodige rust. Zoals gezegd is het wel zo dat het pand zakelijk en voor eigen gebruik moet zijn.

Op de risico’s letten

Het is ook goed om bij een zakelijke hypotheek op te letten op de risico’s. Zo is de looptijd vaak relatief kort, maar is het aflosschema ruimer opgesteld. Dat betekent dus dat aan het eind van de looptijd altijd nog een deel van het leengeld niet is afgelost. Het kan zijn dat je dit dan opnieuw moet financieren. Het is ook zo dat je zowel rente als aflossing betaalt tijdens het aflossen. Het geld is niet zomaar opnieuw op te nemen. Vroeger aflossen kost vaak ook nog eens meer omdat er een boete aan kleeft.

Meer weten over zakelijke hypotheken en de mogelijkheden? Kijk op FinaForte.nl.