Eurprivacy.nl
Image default
Zakelijk

Maximale hypotheek met IVA, AOW of Wajong-uitkering

Een hypotheek afsluiten met een IVA-uitkering, Wajong-uitkering of als je de AOW hebt is zeker mogelijk. Voor hoeveel geld kan je een huis kopen met die uitkeringen? Welke uitkeringen tellen wel mee voor hypotheekberekening en welke uitkeringen kan je niet gebruiken voor een maximale hypotheekberekening?

Bestendig inkomen kan je mee rekenen

Heb je een bestendig inkomen, dus vast inkomen, dan kan je dat inkomen meetellen voor een hypotheekberekening. Ben je arbeidsongeschikt en heb jij een IVA of arbeidsongeschiktheidsuitkering dan is dat een vast inkomen. Een WIA daarentegen wordt beschouwd als een tijdelijke uitkering. Al heb je deze uitkering al jaren. Een maximale hypotheekberekening met een W.W. uitkering of WIA uitkering is onmogelijk.

Kredietverstrekkers vragen altijd om een uitkeringsbesluit. In dit besluit staat de mate van arbeidsongeschiktheid. Ben jij meer dan 80% arbeidsongeschikt en geen kans op herstel dan krijg jij een IVA uitkering. Is er wel kans op herstel dan wordt het een WGA uitkering.

Maximale hypotheekberekening met een uitkering

De soort uitkering is niet van belang voor de methodiek van maximale hypotheekberekening. Inkomen uit arbeid of vaste uitkering i.v.m. arbeidsongeschiktheid wordt gelijkwaardig beoordeeld voor de berekening.

Het pensioeninkomen van de werkgever en de AOW worden echter anders beoordeeld. Het inkomen i.v.m. pensioen wordt hoger beoordeeld. Vaak kan je met dit inkomen wel € 80.000,- meer lenen. We hebben het dan over een inkomen van € 60.000,-.

Hoeveel kan ik bieden op een huis?

Huis gezien en bod doen op een woning kan alleen als je correct de hypotheek hebt berekend op basis van:

  • Inkomen
  • Marktwaarde aan te kopen huis
  • Aanwezigheid van spaargeld
  • Overwaarde oude woning
  • Financiële verplichtingen, zie BKR

Ben jij bijna met pensioen of wellicht al met pensioen? Vaak heb je dan overwaarde op de huidige woning. Overbieden op een huis kan je doen met spaargeld en of overwaarde huidige woning.

Je krijgt geen hogere hypotheek omdat je geld hebt. Wel kan jij hier hoger mee bieden of de hypotheek mee verlagen. Let op! Met de overwaarde dien je altijd de nieuwe hypotheek mee te verlagen. Het hoeft niet maar dan is de aftrekbaarheid van de hypotheekrente minder.

Vaak hogere hypotheek met UWV verzekeringsbericht

Werk jij minimaal 2,5 jaar bij de huidige werkgever? Vaak kan je met een UWV verzekeringsbericht meer hypotheek krijgen dan met een werkgeversverklaring. Bepaalde inkomensbestanddelen worden met een UWV verzekeringsbericht wel meegeteld. Dit kan soms wel € 50.000,- aan hypotheek schelen

Een UWV verzekeringsbericht vindt je op uwv.nl, dan inloggen met je DigiD zoek het verzekeringsbericht bij mijn arbeidsverleden.

Te weinig hypotheek mogelijk?

Kan je niet genoeg hypotheek krijgen overweeg een hypotheek met 4 personen. Lexwonen.nl regelt hypotheken met:

  1. Ouders
  2. Broer of zus
  3. Vrienden

Huis kopen met je ouders kan als iedereen ook daadwerkelijk onder een dak gaat wonen. Niemand mag zo maar de woning verlaten. Koop je een huis met meerdere personen dan valt het huis altijd in box 1. Het kan zijn dat de hypotheekrente niet aftrekbaar is, dat hangt af van de situatie.

Het is alleen mogelijk om een woning te kopen met bestemmingsplan wonen. Ik vertel dit omdat men altijd op zoek gaat naar grote boerderijen omdat deze goedkoper zijn. Heeft de woonboerderij een woonbestemming of plattelandsbestemming dan is hypotheek mogelijk.