Eurprivacy.nl
Image default
Gezondheid

Je menstruatiecyclus berekenen? Weten wanneer je eisprong is?

Wil je weten hoe je je menstruatiecyclus kunt berekenen? Of ben je benieuwd wanneer jouw eisprong is? In dit artikel vind je meer informatie over het berekenen van je menstruatiecyclus en je eisprong.

Wanneer je weet hoe jouw menstruatiecyclus er uit ziet, kan dit je helpen te begrijpen wat normaal is voor jou, hoelang je menstruatie aanhoudt en het pt je bij het ontdekken van onregelmatigheden zoals het uitblijven van een menstruatie of een onverwachte bloeding. Hoewel een onregelmatige menstruatiecyclus of veranderingen in de menstruatie meestal niet ernstig is, kan het ook een teken zijn van een gezondheidsprobleem.

Wat is een menstruatiecyclus?

Een menstruatiecyclus is een maandelijks terugkomende verandering van het vrouwelijke lichaam die zichzelf voorbereid op een mogelijke bevruchting, ook wel zwangerschap genoemd. Elke maand zorgen de eierstokken ervoor dat er een eitje vrijkomt die bevrucht kan worden door een zaadcel. Dit proces wordt ook wel ovulatie genoemd. Op hetzelfde moment bereidt de baarmoeder zich voor op een eventuele innesteling. Dit gaat gepaard met hormonale veranderingen in het vrouwelijke lichaam. Wanneer er een ovulatie plaatsvindt en het eitje is niet bevrucht, dan wordt het slijmvlies weer afgebroken en begint de ongesteldheid bij een vrouw. De eerste dag van een menstruatiecyclus is de dag waarop een vrouw begint menstrueren. Menstrueren is een ander woord voor het verliezen van bloed.

Hoe ziet een normale menstruatiecyclus er uit?

Een menstruatieyclus ziet er bij elke vrouw weer anders uit en duurt gemiddelend 21 tot 35 dagen. De ongesteldheid zelf duurt meestal 2 tot 7 dagen. In de eerste paar jaar dat je ongesteld wordt kan het voorkomen dat je menstruatiecyclus nog onregelmatig is. Wanneer je wat ouder wordt zul je zien dat dit steeds regelmatiger wordt. Elke vrouw ervaart haar menstruatie anders en er is dan ook geen normale menstruatiecyclus. Je kunt wel uitzoeken hoe jouw normale menstruatiecyclus er uit ziet. Dit doe je door je eigen menstruatiecyclus te berekenen. 

Je menstruatiecyclus berekenen?

Wanneer je wilt weten hoe jouw menstruatiecyclus er uit ziet, kun je het beste beginnen met het bijhouden van je menstruaties. Dit kun je bijvoorbeeld gaan bijhouden in een agenda of telefoon. Tijdens elke menstruatie maak je een notitie van de eerste dat dat je bent gaan menstrueren. Dit doe je een paar maanden totdat je een bepaalde regelmaat ziet. Je menstruatiecyclus wordt berekend vanaf de eerste dag van je menstruatie tot de eerste dag van je volgende menstruatie. Wanneer hier bijvoorbeeld gemiddeld 30 dagen tussen zitten, dan is je menstruatiecyclus 30 dagen.

Je eisprong berekenen?

Tijdens elke menstruatiecyclus vindt er een eisprong plaats. Meestal gebeurt dit 12 tot 16 dagen voordat de volgende menstruatie begint. Tijdens de menstruatiecyclus komt er een eicel tot rijping, dat daarna bevrucht kan worden. Het moment dat de eicel springt uit één van de moederstokken wordt de eisprong genoemd. Tijdens deze eisprong is een vrouw het meest vruchtbaar en is de kans op een zwangerschap het grootst. Wil je weten wanneer jouw eisprong is? Kijk dan eerst hoe jouw menstruatiecyclus er uit ziet. Wanneer je hier een duidelijk beeld van hebt, kun je kijken wanneer je eisprong is. Dit is namelijk 12 tot 16 dagen voordat je ongesteld wordt. Wanneer je menstruatiecyclus 30 dagen is, dan is je eisprong ongeveer tussen dag 14 en dag 18.

http://www.anticonceptiemiddelen.info