Eurprivacy.nl
Image default
Gezondheid

Vape-smaken en vape-juice: wat u moet weten

Als u vape-winkels of vape-websites bezoekt, ziet u waarschijnlijk een brede selectie kleurrijke pods, cartridges en flessen gevuld met gearomatiseerde e liquid of vape-juice. Het vape-juice wordt verwarmd in e-sigaretten en vape-rigs en het creëert een aerosol die gebruikers inademen.

Wat is e juice, vapejuice?

  • E-juice of vape juice is de vloeistof die wordt gebruikt in verdampers en elektronische sigaretten en die de daadwerkelijke damp creëert.

  • De verdamper verwarmt het e-juice tot tussen de 200 en 400 graden Fahrenheit, waardoor het in damp verandert die je vervolgens inademt.

  • Food-grade smaakstof is hetzelfde type smaakstof dat in voedingsmiddelen wordt gebruikt. Het is veilig om te consumeren en vaak best lekker.

  • Propyleenglycol is een stof die in veel smaakstoffen wordt gebruikt om de smaak en eventuele aroma’s van voedingskwaliteit gelijkmatig door de vloeistof te verdelen. PG wordt gebruikt in vanille-extracten, kleurstof voor levensmiddelen en in verschillende soorten hulpmiddelen.

  • Plantaardige glycerine is een vloeistof op plantaardige basis die dik en zoet is.

Wat zit er in vapejuice?

Smaak is slechts een van de ingrediënten in e liquid. Vape juices bevatten meestal nicotine en vele andere additieven en chemicaliën, er wordt gezegd dat de onvoorspelbare verscheidenheid aan ingrediënten een probleem is. Zelfs de verwarmingsspiraal, waardoor de vloeistof een inhaleerbare aerosol wordt, geeft nieuwe chemische stoffen en sporen van metalen vrij die in de longen van de gebruiker terechtkomen.

“Er zijn zoveel ingrediënten in e-liquids, en tot op heden neemt niemand de verantwoordelijkheid erover”, wordt opgemerkt. Er wordt uitgelegd uit dat hoewel er productienormen zijn voor commerciële e-sigarettenbedrijven, normen voor vape-winkels, off-brand online verkopers of “zelfgemaakte” mengsels van vape-juice minder consistent zijn.

“Vapejuice kan verschillende dingen bevatten die giftig kunnen zijn”, zegt men. Er kunnen smaakstoffen, kleurstoffen, nicotine, THC (het ingrediënt in marihuana dat een “high” veroorzaakt) en andere stoffen zijn. “Er zijn allerlei soorten brouwsels”, zeggen ze. “Er zijn bijvoorbeeld berichten dat mensen etherische oliën, multivitaminen of sporen van hulpmiddelen in e-liquids kunnen stoppen.”

Is vapejuice veilig?

Sommige van deze toevoegingen in e-vloeistof zijn gevaarlijk – zelfs dodelijk. Vitamine E-acetaat is bijvoorbeeld geïndiceerd in EVALI, wat staat voor longbeschadiging bij gebruik van e-sigaretten of vapen. Dit is een mogelijk fataal syndroom dat geassocieerd wordt met vapen, en het nam toe in 2019. Vitamine E-acetaat is oké om te eten, maar gevaarlijk om in te ademen.

Het inademen van schadelijke stoffen kan meer aantasten dan alleen de longen. Sommige vape-enthousiastelingen beschrijven een fenomeen dat vaper’s tongue wordt genoemd, dat een plotseling volledig of gedeeltelijk verlies van smaakvermogen veroorzaakt.