Eurprivacy.nl
Image default
Banen en opleidingen

Een training volgen, maar welke leervorm kiezen?

Vaak worden wij geacht zelf onze kennis en vaardigheden op een goed niveau te houden. Vooral in branches die continu aan verandering of vernieuwing onderhevig zijn wordt veel gevraagd van de medewerkers. De IT-branche is zo’n voorbeeld met een breed aanbod voor opleidingen als ook voor het management met bijvoorbeeld een excel training zoals hier; www.tailorit.nl/trainingen/excel-cursus/. De ontwikkelingen in deze branche staan nooit stil en om bij te blijven zal je regelmatig een bijscholing moeten volgen. Het aanbod aan opleidingscentra is groot, maar je kunt je keuze makkelijker bepalen als je van tevoren weet hóe je wilt gaan studeren. Daarom is het zaak te weten welke leermethoden er zo aangeboden worden.

Van klassikaal tot e-learning

Het is op de eerste plaats een persoonlijke voorkeur die bepaalt wat de makkelijkste vorm voor jou is. Je denkt dat e-learning het meest praktische is, en dat is ook zo, maar is het voor jou wel geschikt? E-learning vraagt om discipline van de deelnemer. Omdat je zelf kunt bepalen wanneer je je lesstof doorneemt, kan je hiervoor het best een bepaald moment of momenten in de week vastleggen. Met de vrijblijvende aard van e-learning kan niet iedereen overweg. De tegenhanger van e-learning is de ouderwetse klassikale manier van leren, waarbij je geacht wordt aanwezig te zijn tijdens de lessen.

Blended learning en fasttrack

Tussenvormen van leermethodes zijn bijvoorbeeld blended learning en fasttrack. Blended learning bestaat deels uit praktijkoefeningen in de klas en deels zelfstudie via e-learning. Deze leervorm wordt niet door alle opleidingsinstituten aangeboden. Dit geldt ook voor fasttrack. Fasttrack wordt ook wel bootcamp genoemd. In dit geval krijg je in een relatief korte periode een zeer intensieve training. Het slagingspercentage bij de fasttrack leermethode ligt hoger dan alle andere vormen van leren. Deze vorm zie je vaak bij talenstudies en IT-opleidingen. Heb je een opleidingscentrum op het oog voor jouw benodigde training, informeer dan dus vooral naar de lesmethodes die zij hanteren of neem eens een kijkje bij TailorIT