Eurprivacy.nl
Image default
Adverteren

Web ontwikkeling en web design voor gevorderden

Webontwikkeling is het werk dat gepaard gaat met de ontwikkeling van een website voor het internet (World Wide Web) of een intranet (een privé-netwerk). Webontwikkeling kan variëren van de ontwikkeling van één eenvoudige statische pagina met platte tekst tot complexe webgebaseerde internettoepassingen (webapps), elektronische bedrijven en sociale netwerkdiensten. Een uitgebreidere lijst van taken waarnaar webontwikkeling gewoonlijk verwijst, kan webengineering, webdesign, ontwikkeling van webinhoud, klantcontact, client-side/server-side scripting, webserver- en netwerkbeveiligingsconfiguratie, en ontwikkeling van e-commerce omvatten.

Onder webprofessionals verwijst “webontwikkeling” meestal naar de belangrijkste niet-ontwerpaspecten van het bouwen van websites: het schrijven van opmaak en coderen Webontwikkeling kan gebruik maken van contentmanagementsystemen (CMS) om veranderingen in de inhoud gemakkelijker en beschikbaar te maken met technische basisvaardigheden.

Voor grotere organisaties en bedrijven kunnen webontwikkelingsteams bestaan uit honderden mensen (webontwikkelaars) en standaardmethoden zoals Agile-methodologieën volgen tijdens de ontwikkeling van websites. Kleinere organisaties kunnen slechts één enkele vaste of contracterende ontwikkelaar nodig hebben, of een secundaire opdracht voor gerelateerde functies zoals een grafisch ontwerper of een informatiesysteemtechnicus. Webontwikkeling kan een gezamenlijke inspanning zijn tussen afdelingen in plaats van het domein van een aangewezen afdeling. Er zijn drie soorten van web developer specialisatie: front-end ontwikkelaar, back-end ontwikkelaar en full-stack ontwikkelaar. Front-end ontwikkelaars zijn verantwoordelijk voor het gedrag en de visuals die in de gebruikersbrowser draaien, terwijl back-end ontwikkelaars zich bezighouden met de servers.

Sinds de commercialisering van het web is webontwikkeling een groeiende industrie. De groei van deze industrie wordt gedreven door bedrijven die hun website willen gebruiken om producten en diensten te adverteren en te verkopen aan klanten.

Er zijn veel open source tools voor webontwikkeling zoals BerkeleyDB, GlassFish, LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP) stack en Perl/Plack. Dit heeft de kosten voor het leren van webontwikkeling tot een minimum beperkt. Een andere factor die bijdraagt aan de groei van de industrie is de opkomst van eenvoudig te gebruiken WYSIWYG web-ontwikkelsoftware, zoals Adobe Dreamweaver, BlueGriffon en Microsoft Visual Studio. Kennis van HyperText Markup Language (HTML) of van programmeertalen is nog steeds vereist om dergelijke software te gebruiken, maar de basis kan snel worden geleerd en geïmplementeerd. Dit wordt ook uitgevoerd door het webdesign bureau Zicht.

Een steeds groeiend aantal tools en technologieën heeft ontwikkelaars geholpen om dynamischer en interactiever websites te bouwen. Verder helpen webontwikkelaars nu ook om applicaties als webservices te leveren die van oudsher alleen beschikbaar waren als applicaties op een bureaucomputer. Dit heeft veel mogelijkheden geboden om informatie en mediadistributie te decentraliseren. Voorbeelden hiervan zijn te zien bij de opkomst van clouddiensten zoals Adobe Creative Cloud, Dropbox en Google Drive. Deze webservices stellen gebruikers in staat om te interageren met applicaties vanuit vele locaties, in plaats van gebonden te zijn aan een specifiek werkstation voor hun applicatie-omgeving.

 

https://zicht.nl