Eurprivacy.nl
Image default
Internet

Wat is een VPN en waarvoor gebruik je het?

Je hebt vast wel eens gehoord van VPN, maar weet je ook wat het is en waarvoor je het kunt gebruiken? Nee? Dan is dit artikel voor jou, want hier gaan we in op het voordeel en VPN beveiliging voor WiFi.

VPN staat voor Virtual Private Network. Met een VPN-verbinding bouw je een versleutelde verbinding op tussen jouw computer (of smartphone of tablet) en een VPN-server die staat opgesteld in een datacenter ergens ter wereld. Zodra deze verbinding is opgebouwd loopt al jouw internetverkeer, inclusief e-mail, Whatsapp, Instagram etc., via deze VPN-server. De verbinding tussen jouw computer en de VPN-server kun je zien als een soort tunnel op het internet waar niemand bij kan komen.

Wat is nu het voordeel van zo’n VPN?

Een VPN-verbinding heeft meerdere voordelen en het doel waarvoor mensen een VPN gebruiken kan dan ook verschillen. De belangrijkste redenen waarvoor het wordt gebruik geven we hieronder.

  1. Het beveiligen van openbare WiFi Gratis WiFi in een restaurant of hotel is een uitkomst als je op locatie gebruik wilt maken van het internet. Het is echter ook een potentieel risico. Openbare WiFi netwerken waaronder ook de WiFi hotspots de een aantal internetproviders aanbieden zijn namelijk niet of slecht beveiligd. Hierdoor is het voor kwaadwillenden vrij gemakkelijk om het WiFi verkeer op het netwerk te onderscheppen. Op die manier kunnen ze bijvoorbeeld wachtwoorden achterhalen. Door gebruik te maken van een VPN-verbinding wordt al jouw internetverkeer door de versleutelde tunnel geleid en is het daardoor onzichtbaar voor hackers.
  2. Toegang tot diensten die geblokkeerd worden voor jouw land Bepaalde diensten, waaronder streamingdiensten, zijn vaak alleen toegankelijk in bepaalde landen. Internetverkeer van ip-adressen van buiten die landen wordt dan geblokkeerd. Dit heeft vaak te maken met auteursrechten, maar censuur kan ook een reden zijn. Een VPN aanbieder heeft doorgaans servers beschikbaar over de hele wereld. Door een server te kiezen in een land waar de betreffende dienst wel toegankelijk is kun je via de VPN-verbinding dan wél gebruik maken van de dienst. Met VPN neemt jou computer namelijk het ip-adres van de VPN-server aan en daarmee ook de locatie van deze server. Als je bijvoorbeeld een VPN-verbinding maakt met een server in de Verenigde Staten doe je je voor als internetgebruiker binnen de VS en kun je toegang krijgen tot de Amerikaanse Netflix.
  3. Goedkoper producten en tickets kopen

Een ander voordeel van het aannemen van een ip-adres in een bepaald land is dat je kunt profiteren van internationale prijsverschillen. Prijzen in internationale webshops zijn soms lager in het buitenland en op basis van jouw ip-adres en de daaraan gekoppelde locatie wordt bepaald welke prijzen jij te zien krijgt. Vooral voor vliegtickets kan dit soms aanzienlijk voordeel opleveren.

Kortom, een VPN kan dus voordeel opleveren, maar geeft bovenal veiligheid.

Hoe maak ik een VPN-verbinding?

Voor VPN kun je het beste een account aanmaken bij een VPN-provider. Hierna installeer je de software of app van de VPN-provider en maak je heel eenvoudig verbinding met de VPN-servers die de provider aanbiedt.

Wat is een goede VPN-provider?

Je wilt natuurlijk gebruik maken van een VPN-provider die betrouwbaar is. Een goede aanbieder is GooseVPN, deze komt uit Nederland en moet dus voldoen aan de EU regelgeving. Daarnaast zijn o.a NordVPN, ExpressVPN en Ivacy VPN betrouwbaar en goed.