Eurprivacy.nl
Image default
Kinderen

Wanneer beginnen baby's te zitten? Het antwoord kan je verrassen!

Ouders over de hele wereld verheugen zich als hun kleintjes beginnen te brabbelen, gorgelen en koeren. Maar wanneer gebeurt dat precies? De meeste baby’s spreken hun eerste woord pas als ze ergens tussen de 9 en 15 maanden oud zijn, maar het kan moeilijk zijn om te zeggen wanneer je baby begint met het leren van taal, aangezien communicatie in dit stadium naast woorden in vele vormen voorkomt. Pasgeborenen begrijpen bijvoorbeeld veel van wat hun moeders tegen hen zeggen, ook al kunnen ze nog niet terugpraten.

Wanneer gaat een baby zitten?

Wanneer kan een baby zitten? Baby’s beginnen meestal rond de zes maanden te zitten, maar elk kind is anders. Sommige baby’s kunnen al vanaf vier of vijf maanden zitten, terwijl anderen pas kunnen gaan zitten als ze dichter bij 10 of 11 maanden oud zijn. Zoals bij alle ontwikkelingsmijlpalen, moet je je baby vertrouwen en alleen ingrijpen als je voelt dat er iets mis is.

Wat zijn de ontwikkelingsstadia van spraak bij zuigelingen en peuters?

De eerste woorden die een baby gewoonlijk zegt, zijn mama of papa. Andere vroege woorden zijn: tot ziens, hallo en nee. Studies tonen aan dat baby’s hun eerste woordje zeggen rond de leeftijd van 12 maanden. De meeste kinderen zeggen hun eerste woord als ze ongeveer 12 maanden oud zijn.

Hoe vroeg moet mijn baby praten?

Je kind leren praten is de eerste stap om te begrijpen wat het je probeert te vertellen. Een manier waarop u ze kunt helpen leren, is door goed te luisteren en er altijd voor te zorgen dat u ze uw volledige aandacht schenkt wanneer ze spreken. Zo leren ze dat praten belangrijk is en hun tijd waard. Het helpt ook als je ze herhaalt wat ze hebben gezegd om te laten zien dat je begreep wat ze probeerden te zeggen.

Wacht voordat je je zorgen maakt, dit is normaal gedrag voor pasgeborenen

Als je je afvraagt ​​of iets wat je kind heeft gezegd een probleem is, is het belangrijk om rekening te houden met hun leeftijd en context. Als je bijvoorbeeld een ouder kind hoort zeggen dat je je mond moet houden, is dat geen reden tot bezorgdheid, omdat het waarschijnlijk een volwassene nabootst.

Maar een peuter horen zeggen dat hij zijn mond moet houden, kan problematisch zijn omdat ze niet begrijpen wat dat woord betekent.
Als uw kind iets ongepasts zegt, zoals het gebruik van het F-woord, kan het moeilijk zijn om te bepalen of het opzettelijk was of niet. Als je denkt dat het probleem al een tijdje aan de gang is, is het de moeite waard om verder te zoeken met een psycholoog of andere professional.

Begrijpen of uw kind een achterstand heeft in de spraak- of taalontwikkeling

Mijn zoon is 18 maanden oud en hij is nog maar net begonnen met een paar woordjes te zeggen. Hij zegt dada (of da-da) als hij wil dat ik hem ophaal, maar dat is het dan ook. Ik weet dat kinderen zich in verschillende snelheden ontwikkelen, dus ik maak me er niet al te veel zorgen over. Maar nogmaals, mijn moeder vertelde me dat ze kon lezen voordat ze begon te praten.

Wat betekent dit? Moet ik me zorgen maken over een specifiek woord of bepaalde zin die mijn kind zegt? Er zijn enkele tekenen waar u op moet letten als u zich zorgen maakt dat uw kind zich langzamer ontwikkelt dan andere kinderen van hun leeftijd

Wat te doen als uw kind achterloopt bij de spraak- of taalontwikkeling

Een van de meest voorkomende vragen die veel ouders hebben, is wanneer hun baby begint te praten. Volgens WebMD beginnen kinderen meestal te praten tussen 12 en 18 maanden oud, met een gemiddelde leeftijd van 14 maanden.
Er zijn enkele factoren die van invloed kunnen zijn op het moment waarop uw kind begint te praten, zoals de zwangerschapsduur bij de geboorte, ras, sociaaleconomische status en het al dan niet te vroeg geboren zijn.

De beste manier om de taalontwikkeling van kinderen te stimuleren, is door ze voor te lezen en met ze te praten over wat ze om zich heen zien.
Als u zich zorgen maakt over de spraakontwikkeling van uw kind, neem dan contact op met uw kinderarts voor een evaluatie.

Hoe weet ik of mijn kind voorop loopt in spraak- of taalontwikkeling?

Een van de eerste mijlpalen in de ontwikkeling van een baby is wanneer ze beginnen te praten. Het is echter niet zo eenvoudig als wachten tot ze hun eerste woordjes zeggen. Hier zijn een paar tips om te zien of je baby bijna kan praten:
Zoek eerst naar veranderingen in de mond- en kaakspieren van uw baby. Wanneer baby’s beginnen te oefenen met het bewegen van hun mond en op dingen kauwen, zal dit hen helpen zich voor te bereiden op het fysieke werk van praten later. Ten tweede, let op de gezichtsuitdrukkingen van uw baby – zodra ze voldoende motorische vaardigheden hebben ontwikkeld (meestal rond de zes maanden), kunnen ze meer gezichtsuitdrukkingen maken die aangeven wat ze denken of voelen.

https://lytl.nl