Eurprivacy.nl
Image default
Dieren

Waar je op moet letten bij het kopen en het onderhouden van een zadel

Springzadels, dressuurzadels en de juiste informatie voor het kopen van een paardrijzadel

Een van de belangrijkste materialen om te gaan paarden is het zadel. Een goed passend zadel is belangrijk voor zowel het paard als de ruiter. Er zijn heel veel verschillende zadels welke je kan kopen. Zadels zijn vaak gemaakt van kunststof of van leer. Voor iedere functie voor het paardrijden is er wel een ander soort zadel. In totaal zijn er wel 20 soorten paardenzadels. Wanneer je van plan bent om een nieuw zadel voor je paard te gaan kopen moet je eerst kijken waarvoor je het zadel wilt gaan gebruiken. Er zijn zadels voor dressuur maar er zijn ook veelzijdigheidszadels en springzadels. Als je een zadel hebt gekocht kun je deze nog aankleden met een mooi dekje of bijvoorbeeld een bijpassende singel. Bij de > Ruitersport Outlet < vind je goedkope dekjes, zadels, singels etc maar ook andere benodigdheden voor paard en ruiter. 

Ook is paardrijkleding erg belangrijk om beter in je zadel te kunnen zitten, door bijvoorbeeld een paardrijbroek met het juiste zitvlak te dragen zit je veel steviger in het zadel. 

De verschillende soorten zadels

  • Dressuurzadels
  • Springzadels
  • Veelzijdigheidszadels
  • Westernzadels
  • Boomloze zadels
  • Dameszadels
  • Renzadels

 

Dressuurzadels

Een dressuur zadel word gebruikt door ruiters die dressuur rijden met hun paard. Door een dressuurzadel rijd je in de juiste houding zodat je paard de kleinste aanwijzingen van de ruiter voelt. Waar je eerst naar moet kijken als je op zoek bent naar een dressuurzadel is welke boommaat en welke kamerbreedte jij en je paard nodig hebben. De boommaat is de breedte van het zadel. Wanneer een zadel boomloos is kijk je uiteraard niet naar de boommaat.

Springzadels

Tijdens het springen met een paard word er gebruik gemaakt van een springzadel. Door een springzadel word het rijden voor zowel de ruiter als het paard zo comfortabel mogelijk gemaakt. Het grote verschil met de dressuurzadel is dat de vorm van de zweetbladen anders zijn. Deze zijn namelijk korter en naar voren gebouwd. Voor de ruiter is het daardoor makkelijker om te bewegen tijdens de sprong. De zit van de ruiter is bijna altijd vlak. Door een springzadel heeft de ruiter nog goed contact met het zadel tijdens het springen. Tijdens het springen is de lengte van de beugels altijd korter dan bij dressuur. Met lange beugels kom je namelijk makkelijk het zadel uit en dan gaat het springen je ook niet lukken

Veelzijdigheidszadels

Een veelzijdigheidzadel zit tussen het dressuurzadel en de springzadel in. Het zweetblad is dan ook wel iets naar voren gevormd maar niet zo extreem als bij een springzadel. Dit zadel is geschikt voor basiswedstrijden en voor redelijk actieve ruiters. Een groot voordeel van een veelzijdigheidszadel is dat je maar één zadel nodig hebt die je overal voor kunt gebruiken maar het kan zijn dat je toch wat meer richting dressuur gaat. Dan is het aan te raden om toch een dressuurzadel te kopen. 

Westernzadels

Een westernzadel is zwaarder dan de andere zadels. Een westernzadel bied veel comfort en bescherming aan de ruiter. De knop vooraan het westernzadel word ook wel de horn genoemd. Deze knop is gemaakt om deze eventueel vast te houden of je kunt er een lasso om heen hangen. Een westernzadel heeft bredere stijgbeugel riemen. De brede stijgbeugel riemen zorgen ervoor dat het been niet tegen het paard aan kan schuren en dat je been niet warm en bezweet word door het paard. Een westernzadel is zo zwaar omdat tie zo groot is maar dan word het gewicht van het zadel wel goed verdeelt over de rug van het paard.

Boomloze zadels

Boomloze zadels hebben geen boom. Een voordeel hiervan is dat je meer contact hebt met je paard. De pasvorm is veel beter omdat het zadel zich vormt naar de rug van het paard. Door een boomloze zadel word het gewicht veel beter verdeelt over de rug van het paard. Wanneer je begint aan een boomloze zadel zou dit wel even wennen zijn want de zit en de balans zijn heel anders dan bij andere zadels.

Dameszadels

Een dameszadel word tegenwoordig bijna niet meer gebruikt. Door beginnende ruiters word een dameszadel nog wel eens gebruikt. Een dameszadel heeft bijna geen boom zodat het been makkelijk langs het paard ligt. De linkervoet bevind zich dus in de stijgbeugel en de andere hangt los. Dit betekend ook dat aan de kant waar de benen zich bevinden het zweetblad lang en breed is en aan de andere kant heel klein omdat deze daar eigenlijk niet echt nodig is. Een voordeel van de dameszadel is dat het een balanssingel heeft daardoor blijft de ruiter altijd in balans ook als de ruiter zijn gewicht aan een kant draagt.

Renzadels

Een renzadel is een licht zadel. Het zadel weegt ongeveer 500 gram. Dit is omdat het paard dan zo snel mogelijk kan rijden.  De zweetbladen zijn ver naar voren uitgesneden en de singel loopt helemaal om het zadel heen.

De maten van het zadel

Wanneer je een zadel hebt gevonden moet je natuurlijk wel eerst de maat weten. Een zadel word gemeten in inches. Een inch is een Engels maat. Een inch bij het zadel is de zit maat. Het aantal inch van uw zadel is heel simpel te meten.Een Engels zadel meet je van de achterkant van de lepel tot de voorzijde van de boom. de uitkomst in centimeters deel je door 2,5 inch en dan weet je de maat in inches. De maten zijn er voor kleine kinderen ( maat 15 ) maar ook voor stevige volwassenen ( maat 19 ). Wanneer je een nieuw zadel wilt gaan kopen is het verstandig om er eerst een paar te passen.

Het onderhouden van een zadel

Wanneer je je zadel regelmatig tot vaak gebruikt moet je deze goed schoonmaken en verzorgen. Zo zorg je ervoor dat het zadel lang meegaat. Een keer per maand moet je je zadel helemaal uit elkaar halen zo kun je het zadel beter schoonmaken. Het vuil op het zadel kun je verwijderen met een borstel of met een oude doek. Daarna maak je het zadel schoon met zadelzeep. Zadelzeep zorgt voor een grondige reiniging van het leer en verwijderd zweet, vuil en vet. Gebruik niet teveel water, dit maakt het leer stug. Wring je sponsje daarom goed uit voor gebruik. Zorg ervoor dat de spons die je gebruikt niet te nat is want dan komt er schuim tussen de naden en de gespen en dat zorgt ervoor dat er dingen kunnen loslaten. Zorg dat het zadel goed schoon en droog is voordat je het gaat behandelen. Leer droogt het beste op kamertemperatuur. Maar het leer maak het zadel ook weer niet schoon in de buurt van een centrale verwarming of ergens anders waar het heel warm is want dat zorgt ervoor dat het leer uitdroogt. Als je zadel goed schoon en droog is kun je deze behandelen met lederbalsem, ledervet, lederolie of een conditioner. Gebruik voor het zitvlak alleen vet of balsem en geen olie.

 

https://123ruitersport.nl/paard/zadels-singels.html