Eurprivacy.nl
Image default
Kunst en Kitsch

Rouwende werknemer vaak in de knel

Een dierbare of naaste verliezen: in de afgelopen 10 jaar overkwam het ruim 3 miljoen werkenden. Hoe combineer je zo’n verlies met je werk? Het CNV liet het door Maurice de Hond onderzoeken. De resultaten zijn verontrustend over hoe inadequaat werkgevers met hun  rouwende werknemers ondersteunen. Medewerkers die zich wél ondersteund wisten in tijdens rouwperiode waren positiever, loyaler en melden zich minder ziek.

Impact op de werkenden

Maar liefst driekwart van de werknemers die een partner of kind verloren kwamen met hun werk in de knel. Helaas verliest ongeveer 15% ook nog hun baan hierdoor. 20% van de werknemers die een dierbare verliezen en in de rouw terecht komen voelt zich niet gesteund door hun werkgever.

Terwijl dit ook anders zou kunnen.

 

‘Wanneer kom je weer ?’

De vakbond CNV wil dat werkgevers ervoor gaan zorgen dat mensen die een dierbare verloren hebben en in een rouwproces zitten weer op een goede en veilige manier terug op hun werk kunnen komen.

Rondom het overlijden moet vaak nog veel geregeld en afgehandeld worden, denk aan het afronden van de begrafenis of crematie, een grafsteen of kunstwerk op het graf  dat geregeld moet worden en natuurlijk de bedankjes naar de aanwezigen op de uitvaart en het beantwoorden van de brieven. 

 

Handreiking

Het CNV overhandigt vandaag een handreiking voor werkgevers over rouwverwerking op de werkvloer. Voorzitter Piet Fortuin overhandigt dit aan werkgeversvoorzitters Hans de Boer en Jacco Vonhof. ‘De handreiking biedt persoonlijke verhalen en veel praktische adviezen. Elke werkgever moet deze handreiking op zijn bureau hebben,’ stelt Fortuin. 85% van alle ondervraagden juicht een handreiking toe, blijkt uit het vandaag gepubliceerde onderzoek.

 

Rouwverlof

Na de dood van een dierbare mag je volgens sommige CAO’s verlof opnemen. Hoe lang je verlof kunt opnemen is o.a. afhankelijk of het om een directe naaste gaat. Bovendien verschilt dit per CAO. Het CNV stelt een algemene regeling voor waarin mensen een flexibel rouwverlof kunnen opnemen.

Partner of kind verliezen hakt er extra in

Het CNV vraagt de werkgevers extra alert te zijn bij situaties waar een werknemer een partner of  kind verliest. “De klap is bij deze groep enorm”, zegt de voorzitter van het CNV. Bijna driekwart van deze groep kan na het overlijden langere tijd niet meer goed functioneren, bijna een kwart krijgt een burn-out en helaas verlies bijna 15% zijn of haar werk door het verlies.

 

Cijfers op een rijtje:

  • 9% van de werkenden die een naaste hebben verloren melden zich langdurig ziek
  • 10% van de werkenden die een naaste hebben verloren belanden in een burn-out vanwege de lastige combinatie van rouwen en werken.
  • 16% neemt vakantiedagen op omdat ze niet konden functioneren
  • 20% van de werknemers vindt dat ze te weinig steun van hun leidinggevenden krijgen om goed te kunnen blijven functioneren.
  • 25% van de werknemers vindt zelf dat ze langere tijd niet goed op hun werk functioneren.
  • 26% vindt dat ze te snel weer aan het werk zijn gegaan
  • 33% heeft zich ziek moeten melden
  • 75% van de werknemers die een kind of partner verloren functioneren niet goed meer na het verlies
  • 14% van deze laatste groep verliest bovendien zijn of haar baan.

 

Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen Stok

Memorabel Afscheidsmonumenten maakt samen met nabestaanden mooie en unieke grafmonumenten. We nodigen mensen uit om actief mee te denken bij het ontwerpen van persoonlijke gedenktekens. Monumenten maken we met moderne materialen als RVS, geroest staal en glas. Alles wat we maken is persoonlijk en uniek en wordt door Nederlandse vakmensen gemaakt. Nabestaanden nodigen we graag uit om tussendoor te komen kijken.

 

Vrijblijvend advies

Graag adviseren we u over een persoonlijk gedenkteken. Neem vrijblijvend contact op voor een kennismaking.

Moezelstraat 72

8226LB Lelystad

06-49 351 338

 

 

 

 

https://www.memorabel.nl/