Eurprivacy.nl
Image default
Bedrijven

Hoe kunt u geld lenen?

Als u geld nodig heeft om een grote uitgave te bekostigen, dan is geld lenen verleidelijk. Ga eerst voor u zelf na of geld lenen echt noodzakelijk is. Eerst sparen voor zo’n uitgave is een beter alternatief. Geld lenen kost namelijk geld door de rente die u hiervoor moet betalen.

Hierdoor betaalt u te veel voor een aankoop. Bepaal voor u zelf of u de aankoop nog kunt uitstellen. Met sparen ontvangt u namelijk rente en bent u niet gebonden aan een verplichte aflossing. Door uw aankoop uit te stellen en hiervoor te sparen, hoeft u geen geld te lenen.

Waar kunt u geld lenen?

Is het niet mogelijk om uw aankoop uit te stellen en heeft u wel geld nodig om uw uitgave te kunnen financieren? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om geld te lenen. U kunt een keuze maken uit een doorlopend krediet en een persoonlijke lening.

Deze twee type leningen kunt u aanvragen via kredietverstrekkers, banken en financiële tussenpersonen. Bij banken en kredietverstrekkers kunt u geld lenen, maar hiervoor is het aanvragen van een offerte voor lening wel noodzakelijk. Hiervoor moet u wel aantal persoonlijke en financiële gegevens invullen. Ook moet u een aantal documenten aanleveren.

De meeste online kredietverstrekkers werken op basis van execution-only. Dit betekent dat u zelf bepaalt welke type lening in uw situatie past, zonder tussenkomst van een adviseur. Heeft u de voorkeur voor een advies? Dan kan een financieel tussenpersoon u adviseren welke type lening het beste in uw persoonlijke en financiële situatie past.

Waar u op moet letten bij geld lenen?

Voordat u geld gaat lenen is het belangrijk om u eerst goed te oriënteren en rekening te houden met de volgende punten.

1. Kies de juiste lening

Als u geld gaat lenen hebt u de keuze uit een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. De keuze voor deze twee type leningen is afhankelijk van een aantal factoren. Een persoonlijke lening is geschikt, wanneer u van te voren weet hoeveel u precies nodig hebt om uw aankoop te financieren.

Ook de levensduur van de aankoop speelt een rol, bijvoorbeeld bij een auto. Een persoonlijke lening heeft namelijk een vaste rente en vaste looptijd. Dit betekent dat de rente tijdens de duur van de lening hetzelfde blijft en u weet precies wanneer u de lening hebt afgelost. Zo voorkomt u dat niet teveel betaalt voor uw toekomstige auto én u de lening hebt afbetaald als uw auto weer aan vervanging toe is. E

en doorlopend krediet is geschikt wanneer u vooraf de kosten niet exact weet in te schatten, bijvoorbeeld bij een verbouwing. Het geld dat u hiervoor nodig hebt, geeft u waarschijnlijk niet in één keer uit. Bij een Doorlopend krediet spreekt u een kredietlimiet met de geldverstrekker af en dat is het bedrag wat u maximaal mag lenen. Bij een doorlopend krediet kunt u in de eerste 36 maanden vrij geld opnemen binnen uw kredietlimiet.

Daarna moet u verplicht aflossen om binnen de looptijd van 180 maanden te blijven. De rente en looptijd bij een doorlopend krediet is variabel. Dit betekent dat de rente kan dalen of stijgen tijdens de duur van uw lening. De looptijd is afhankelijk van de hoogte van het opgenomen geldbedrag, maar kan per 1 mei 2019 niet langer zijn dan 180 maanden.

2. Vergelijk voordat u geld gaat lenen

Vergelijk eerst voordat u geld gaat lenen. U kunt leningen van verschillende aanbieders vergelijken op een aantal vergelijkingssites. Op deze website kunt leningen eenvoudig met elkaar kunt vergelijken op type lening, de totale kosten van een lening, de rente van een lening, de voorwaarden van een lening, de prijs-kwaliteit van een lening en de klantervaringen van een aanbieder.

Vraag vervolgens meerdere offertes aan bij verschillende geldverstrekkers. Zo krijgt u een goed beeld in de verschillen, de voorwaarden en de kosten als u geld gaat lenen.

3. Check voordat u geld gaat lenen of de geldverstrekker een AFM vergunning heeft

Het is belangrijk om te checken of de geldverstrekker een AFM vergunning heeft als u geld lenen. Alleen aanbieders met een AFM vergunning mogen in Nederland leningen verstrekken. Ook is het belangrijk om te controleren of de geldverstrekker aangesloten is bij het Kifid.

Het Kifid is het klachtenloket voor mensen met een klacht over een financieel product of dienst. Indien u een klacht heeft over uw financieel product of over de financiële dienstverlener, kunt u eerst een klacht indienen bij de dienstverlener. Komt u er samen niet uit? Dan kunt u uw klacht bij Kifid indienen en bekijken zij of ze klacht kunnen oplossen.

 

https://www.directa.nl/