Eurprivacy.nl
Image default
Mode en Kleding

Chaps” ondersteunende paardrijkleding tijdens het rijden

Chaps” ondersteunende paardrijkleding tijdens het rijden

Chaps worden veel gebruikt tijdens het paardrijden en worden ook wel minichaps genoemd. Ze vallen onder de categorie paardrijkleding. Chaps worden gedragen om het onderbeen en vallen over de schoenen en de rijbroek. Ook bieden ze extra comfort en steun tijdens het paardrijden. Over het algemeen worden chaps veel gedragen in combinatie met jodhpurs. Jodhpurs zijn lage schoenen die je bijvoorbeeld op stal aan hebt. Voor meer informatie over Jodhpurs kijk eens op onze pagina > Jodhpurs. Het grote voordeel van chaps is dus dat je geen extra paar schoenen hoeft te kopen. Chaps maak je dicht met een rits of klittenband dat achter de schoen doorloopt. Klittenband word eigenlijk alleen nog maar gebruikt bij kinderchaps. Er bestaan chaps waarbij de rand van elastiek is gemaakt, dit zorgt ervoor dat het goed aan je been sluit. Over het algemeen zijn chaps soepel en verkrijgbaar in verschillende maten en breedtes. Bovendien zijn ze gemakkelijk schoon te maken en kun je ze snel aan- en uittrekken. Als je ze over je schoenen wilt dragen is het wel belangrijk dat je stevige schoenen gebruikt. Paardrijchaps beschermen je kuiten tegen schaafwonden en wrijvingen. Ook vinden mensen het leuk om chaps bijpassend bij hun paardrijkleding aan te trekken.

Chaps brengen veel voordelen met zich mee, zoals:

  • Chaps zijn makkelijk en snel aan te trekken
  • Door het gebruik van chaps hoef je geen extra paar schoenen te kopen
  • Paardrijchaps zijn makkelijk in gebruik

 

De verschillende soorten chaps

Meestal zijn chaps gemaakt van leer, rubber of synthetisch materiaal. De lederen chaps worden het meest aangeraden omdat deze het langst meegaan. Ze zijn vrij prijzig maar zullen mooi aansluiten bij je benen en paardrijkleding. Door het leer vormen de chaps naar je lichaam toe. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en met diverse opdrukken. De meest voorkomende kleuren zijn bruin en zwart. Er is veel keuze in steentjes en diamantjes, hierdoor kun je ze goed met je paardrijkleding combineren. Chaps kunnen worden dicht gemaakt met klittenband, drukknoopsluiting of een rits.  Ook zo zijn er veel ruiters en amzones welke kiezen voor andere paardrijkleding zoals het gebruik van leren rijlaarzen. Voor deze en meerdere soorten paardrijkleding kun je hier eens een kijkje nemen. De diverse soorten paardrijdkleding>> Paardrijkleding voor de ruiter <<

Welke chaps heb je nodig als je gaat paardrijden?

Voordat je nieuwe chaps gaat bestellen of kopen is het belangrijk dat je eerst weet welke maat je nodig hebt. Allereerst is het noodzakelijk dat je bij het meten dezelfde sokken en rijbroek aantrekt als wanneer je gaat paardrijden. Het aanmeten van paardrijchaps doe je dus zonder schoenen maar wel met sokken. Wanneer je snel last hebt van opgezette benen bij bijvoorbeeld warm weer. Dan is het verstandig om je benen in de ochtend en de avond op te meten. Het opmeten van de bovenbenen doe je met licht gebogen knieën. Voor het goed opmeten van de juiste maat chaps, begin je met meten vanaf de achterkant van je onderbeen tot de kniehoogte. Vervolgens meet je de omtrek van je kuit. Dat kan je het beste zittend doen. Je zet je been dan in een hoek van 90 graden, dan meet je het dikste deel van je kuit op dat zal ongeveer in het midden zijn. Om de juiste omtrek van je kuit op te meten mag je het meetlint niet te strak trekken. Chaps kunnen tussen 2 cm en 4 cm korter worden gekocht dan de lengte van de onderbeen. Nadat je het onderbeen en de omtrek van de kuiten hebt opgemeten kun je de maat voor de chaps aflezen in een matentabel. Een matentabel is te vinden op internet. Per winkel of webshop kan een matentabel nog wel eens verschillen daarom is het verstandig dat je eerst een aantal chaps van te voren gaat passen. Het is heel belangrijk dat ze goed zitten en mogen zeker niet knellen, dan is het verstandig om elders verder te kijken. Aan het begin zullen ze dit nog wel een beetje pijn doen maar na het inlopen mag dit zeker niet het geval zijn.

Video over Ariat minichaps

In de onderstaand video vind je een revieuw over de minichaps van Ariat. (Engelstalig)

 

Het onderhouden van chaps

De meest gebruikte chaps zijn gemaakt van leer. Leer blijft het mooist als je deze regelmatig verzorgt. Na gebruik kun je het beste al het vuil eraf poetsen met een oude doek. Bij grof vuil mag je dit met niet te veel water doen want dat maakt het leer stug. Voordat je de chaps gaat behandelen is het noodzakelijk dat deze goed droog is. Leer droogt het beste op kamertemperatuur. Je kunt de chaps insmeren met lederolie of ledervet. Dit kun je doen met een zachte doek of kwast. Zorg dat je het goed inwrijft en zeker niet te dik opsmeert. Om de kleur van de chaps te behouden kun je deze het beste schoon poets crème gebruiken voor zadels of laarzen gebruiken. Op deze manier gaan je chaps lang mee en ga je er heel veel plezier van hebben.

 

Voor meer informatie over chaps, paardrijkleding en andere ruitersport gerelateerde onderwerpen kun je een kijkje nemen op > 123Ruitersport.nl

https://123ruitersport.nl/paardrijkleding/chaps.html