Eurprivacy.nl
Image default
Zorg

Alles wat u moet weten over urineverlies

Mocht u of iemand in uw nabije omgeving last hebben van urineverlies,  dan is dat een vervelende situatie. Urineverlies betekent dat u niet meer goed uw urine kunt ophouden. De mate van het verlies van urine verschilt erg per persoon. Bij de ene persoon kan het gaan om enkel wat vocht of druppeltjes, de ander kan zijn of haar gehele blaasinhoud kwijtraken in een moment. Mocht u hier last van hebben, dan is het handig om hier wat meer informatie over te komen te weten. Wat is urineverlies precies? Wat kunt u eraan doen? Wat zijn de verschillende vormen van urineverlies? Lees hier verder om alles te weten te komen over urineverlies.

Wat is urineverlies?

Wanneer u last heeft van urineverlies, is het verstandig om eerst naar een huisarts te gaan. Zo kan er gekeken worden wat de oorzaak hiervan zou kunnen zijn. Urineverlies of incontinentie is vaak een gevolg van een onderliggende medische aandoening. Incontinentie komt vooral voor bij mensen van een hogere leeftijd. Ook hebben voornamelijk vrouwen hier last van, vanwege de vrouwelijk anatomie. Maar wanneer is er echt sprake van urineverlies of incontinentie? Wanneer u de controle over het plassen geheel of gedeeltelijk kwijt bent of wanneer u dagelijks kleine druppeltjes verliest, kunt u spreken van urineverlies of incontinentie. Daarnaast zijn er verschillende vormen van plasproblemen die invloed hebben op uw dagelijkse bezigheden. 

Welke vormen van urineverlies zijn er? 

Over het algemeen zijn er 3 vormen van urineverlies. Hierbij de 3 verschillende vormen: 

1: Inspannings- of stressincontinentie

Bij lichamelijke inspanning komt er een druk te staan op uw buikholte. Vooral vrouwen hebben last van deze soort incontinentie. Dit komt door de anatomie van vrouwen. De bekkenbodemspieren van de vrouw zijn namelijk minder sterk dan bij mannen. Daarnaast hebben deze spieren meer te verduren in het leven. Zoals de menstruatie, zwangerschap, bevallingen en de overgang. Zeker na de menopauze krijgen veel vrouwen last van urineverlies, omdat de elasticiteit van de bekkenbodemspier verminderd wordt.

2: Aandrangincontinentie 

Bij deze vorm van incontinentie krijgt u last van urineverlies wanneer u een sterke aandrang heeft om te plassen, maar u de toilet niet op tijd kan bereiken. Deze incontinentie wordt veroorzaakt door een verstoorde communicatie tussen uw hersenen en uw blaas. Ga daarom altijd bij urineverlies naar de huisarts. Er wordt gekeken naar de oorzaak van uw incontinentie. Zo wordt er gekeken naar uw patroon van urineverlies en toiletbezoek. Ook bespreekt de arts uw medische en psychologische situatie met u, zodat de oorzaak kan worden gevonden. Urineverlies bij mannen kan onder andere veroorzaakt worden door prostaatkanker of een hersenbeschadiging, daarom is het erg belangrijk om deze scenario’s zo snel mogelijk uit te sluiten.  

3: Gemende vorm van incontinentie 

De derde vorm van incontinentie is een gemengde vorm van de twee genoemde vormen hierboven. Hierbij heeft u dus last van inspanning- of stressincontinentie en aandrangincontinentie. 

Wat kunt u tegen urineverlies doen? 

Gelukkig kan urineverlies bestreden worden. De behandeling is afhankelijk van het type incontinentie waar u last van heeft. Het is daarom belangrijk om u te laten informeren door de huisarts. Er zijn meerdere dingen die u kunt doen om uw urineverlies aan te pakken.

 

1:Blaastraining of bekkenbodemtraining

Een veel gebruikte behandelmethode bij urineverlies is blaastraining. Hiermee traint u zichzelf door steeds langer durende intervallen uw plas op te houden. Ook kan er een bekkenbodemtraining worden ingezet. De training wordt altijd onder begeleiding van een bekkenfysiotherapeut gedaan. 

1:Medi-cijnen

In het geval van aandrangincontinentie kan er ook voor gekozen worden om medi-cijnen voor te schrijven. Sommige medi-cijnen kunnen ervoor zorgen dat uw blaas zich beter kan ontspannen. Hierdoor zal de blaas rekbaarder worden. 


3: Operatie 

Ook kan er op operatief gebied incontinentie verholpen worden. Wanneer er een operatie ingezet kan worden, zal uw huisarts u naar een specialist sturen om de verdere ingreep in te plannen. 
 

4. Incontinentie producten tegen urineverlies

Urineverlies heeft een grote invloed op uw dagelijkse bezigheden. Gelukkig zijn er veel producten beschikbaar die u kunnen helpen bij urineverlies. Zo bestaan er inlegkruisjes, verbanden incontinentiebroekjes. Deze producten hebben een absorberend vermogen en zijn gemaakt van zachte materialen, zodat u veilig, beschermd en comfortabel door het leven kan. Wilt u hiermeer over weten of zelf kijken welk materiaal eventueel passend kan zijn om te gebruiken, ga dan naar de website Hulpmiddelonline.nl. U kunt hier gebruik maken van een gratis en vooral heel handige keuzehulp waarmee u direct ziet welke materiaal past bij uw vorm van urineverlies.