Eurprivacy.nl
Image default
Energie

Subsidie zonnepanelen 2022

Dat er geen subsidie zonnepanelen meer zijn op landelijk niveau, wil niet zeggen dat het niet meer aantrekkelijk is om zonnepanelen aan te schaffen. Integendeel, zonnepanelen zijn nog nooit zo goed geprijsd geweest!

Subsidie zonnepanelen afgelast De overheid biedt geen landelijke subsidies meer voor de aankoop en installatie van zonnepanelen. Dit heeft mede te maken met dat de prijzen voor zonnepanelen fors zijn gedaald. Toen de zonnepanelen pas op de markt kwamen, was dit nog een nieuwe uitvinding waardoor er weinig bekend over was. Dat zorgde ervoor dat de prijzen heel hoog waren. Om mensen te overtuigen om voor zonnepanelen te kiezen en daarvoor voor duurzame energie te gaan, kwam de overheid met het plan om landelijke subsidies aan te bieden.

Vandaag de dag zijn de prijzen voor zonnepanelen zeer sterk gedaald, waarop de overheid heeft besloten om de landelijke subsidies niet meer te verstrekken. Gezien zonnepanelen ondertussen al heel wat jaren verkocht worden, zijn er steeds meer leveranciers bijgekomen om te concurreren met elkaar. Door de concurrentie worden er betere prijzen aangeboden, waardoor de prijs omlaag is gegaan. Ook is er steeds meer bekend over de onderdelen en hoe deze goedkoper te produceren. Dit zorgt ervoor dat de onderdelen goedkoper geproduceerd kunnen worden in lagelonenlanden.

Groene lening De gunstige prijs zorgt ervoor dat het voor de meeste tweeverdieners veel betaalbaarder is geworden om voor zonnepanelen te gaan. Als het alsnog een prijzige aankoop is, zijn er vrij veel gemeentes die groene leningen aanbieden voor zonnepanelen. Hou er wel rekening mee dat een lening geld kost. Je betaalt tenslotte terug met rente, waardoor je uiteindelijk dus meer kwijt bent. Maar gezien je dan in stukken kan terugbetalen, is het wellicht financieel minder zwaar om voor deze optie te kizen. Ga dus na of het wel voor jou gunstig is om voor een lening te gaan en laat je informeren over de opties.

BTW terugvorderen Er zijn geen subsidie zonnepanelen meer, maar je kan wel nog de BTW op je aankoop terugvorderen. Hiermee kan je ook honderden Euro´s terugkrijgen. Bekijk via de website van de Belastingdienst van welke voordelen je kan genieten wanneer je beslist om zonnepanelen aan te kopen.