Eurprivacy.nl
Image default
Mode en Kleding

Dit is het verhaal achter de slavenarmband van goud

Van slavenhandelgeld tot symbool van vrijheid

Slavenarmbanden zijn armbanden in koper, zilver of goud. Ze worden al eeuwenlang over de hele wereld gedragen, meestal meerdere tegelijk. Behalve dat ze mooi zijn en een heerlijk vastklampend geluid maken als je beweegt, zijn ze ook een symbool van rijkdom en status, wat best ironisch is, gezien het verhaal achter de oorsprong van de slavenarmbanden.

Zoek je een slavenarmband in het goud? Bekijk hier het aanbod.

West-Afrikaanse slavenarmbanden

Zoals je je misschien kunt voorstellen vanwege de naam, is het gebruik van deze armbanden nauw verbonden met de slavenhandel naar Amerika. Vrouwen aan de West-Afrikaanse kust droegen de hoefijzervormige armbanden van koper. Deze juwelen, “manilla’s” genoemd, waren meestal verfraaid met ballen aan elk uiteinde. De Portugese slavenhandelaren begonnen deze armbanden te produceren om ze als betaalmiddel te gebruiken. Dit is het moment waarop de armbanden bekend werden als “slavenhandelgeld”. Europeanen namen de slavenarmbanden die ze hadden gemaakt mee naar Afrika. Ze gebruikten ze om de gevangen mensen te kopen die ze als slaven naar Amerika en Europa zouden meenemen. De West-Afrikanen daarentegen gebruikten de slavenarmbanden om voedsel te kopen of om het ‘bruidsgeld’ of begrafenissen te betalen.

Met de afschaffing verboden de Britten het geld van de slavenhandel, wat een herinnering was aan de verschrikkelijke tijden van de slavernij. Ze introduceerden de Britse West-Afrikaanse munteenheid om de armbanden te vervangen. Ook smolten ze de meeste slavenarmbanden om er nuttige dingen van te maken. De Afrikanen die door hun medemensen waren gevangengenomen en aan Europeanen waren verkocht in ruil voor slavenarmbanden, begonnen toen ze vrij en welvarend waren, armbanden te kopen om aan hun dierbaren te geven bij speciale gelegenheden zoals dopen, verlovingen en bruiloften , als herinnering dat ze om nooit meer verkocht te worden. Dus deze armbanden werden een symbool van iets dat nog waardevoller was dan hun verworven rijkdom; het symboliseerde hun vrijheid!

Indiase slavenarmbanden 

Slavenarmbanden zijn ook populair in India, waar ze ook wel ‘handbloem’ worden genoemd. De Indiase slavenarmband heeft een aantal kettingen eraan. Meestal verbindt de ketting de armband met de ringen die aan elke vinger gaan. Het is een kant-ornament meer dan alleen een armband. In feite is de handbloem een ​​typisch bruidssieraad, dat de huwelijksbanden en de rijkdom van de familie vertegenwoordigt. Maar deze slavenarmbanden zijn in India ook bekend als buikdanseresarmbanden of haremarmbanden, wat wijst op de slaventoestand van vrouwen in harems.

De caribische en latijns-amerikaanse slavenarmbanden

De slavenarmbanden kwamen met de Indiase migratie naar het Caribisch gebied en vervolgens naar Zuid-Amerika. Het werd een gewoonte om pasgeboren meisjes en jongens gouden of zilveren armbanden te geven tot ze ze ontgroeid waren. Bovendien droegen volwassen vrouwen ook verschillende armbanden om te pronken met de rijkdom van hun man. Armbanden zijn nog steeds behoorlijk in de mode in verschillende landen.

Moeten we ze slavenarmbanden blijven noemen?

Ik zou deze armbanden liever Freedom Bangles of Love Bangles noemen . Ik denk dat ze nu een herinnering zijn dat men nooit voor geld mag worden verhandeld of als eigendom mag worden genomen. Wanneer je een van deze armbanden aan je kind of je geliefde geeft, staat er dat het jouw liefde is, en niet het eigendom, dat je voor eeuwig met hen verbonden houdt.

Gaatje in je oor

Heb jij ook wel eens dat je een tijdje geen oorbellen meer in hebt gehad en je tweede gaatje dichtgegroeid is? Of in ieder geval deels? Lees hier alles over hoe snel een gaatje in het oor dichtgroeit.

http://quickjewels.nl