Eurprivacy.nl
Image default
Vakantie

Zo ontvang je tv op de camping!

Wanneer je voor weken of zelfs maanden op vakantie gaat, kan het fijn zijn om ook Nederlandse televisie te kunnen kijken. Je wilt immers wel een beetje op de hoogte blijven van wat er aan het thuisfront gebeurt. Maar is het ook mogelijk om het Nederlandse signaal op de camping te ontvangen?

In heel Europa is dat gelukkig geen probleem! Met dank aan twee grote satellieten kun je het voetbal of je favoriete soaps probleemloos blijven volgen, of je nu op een glamping in Italië of in Griekenland verblijft. Je hebt daarvoor wel een satellietschotel nodig. Het kan even lastig zijn om zo’n schotel voor het eerst zo te installeren dat je er het signaal optimaal mee binnen krijgt. Met onze stap voor stap uitleg weet je zeker dat je binnen de kortste keren  ontspannen voor de tv zit op de camping!

 

Stap 1: de juiste schotel

Er bestaan verschillende soorten satellietschotels, en vooral de grootte is van belang als je het tv-signaal goed wilt ontvangen. Het grootste deel van Europa is prima bereikbaar met een schotel van 64 centimeter doorsnee. Een goed voorbeeld is de Canal Digital Recreatieset. Alleen aan de noordelijke en zuidelijke uiteindes van het continent zul je een grotere schotel nodig hebben. Ga je dus naar het noorden van Scandinavië of Zuid-Italië? Zorg dan dat je een grotere schotel koopt met een doorsnee van 78 centimeter. De Bente Recreatieset is hier een uitstekende optie.

Stap 2: de hoek van de schotel

Als je met de juiste schotel op het vakantieadres gearriveerd bent, is het belangrijk dat de schotel met de juiste hoek richting de satellieten gezet wordt. Het hangt van je breedtegraad af hoe groot die hoek is. Als je noordelijker komt, wordt de hoek steeds lager. In Scandinavië zit je dus rond de 20 graden, waar dat in het zuiden van Spanje 45 graden is. Nederland zit er met 28 tot 30 graden een beetje tussenin.

Gelukkig vind je bij de schotel een kompas dat je kunt gebruiken om de juiste hoek voor jouw vakantieadres te vinden. Op de schotel zelf zit een schaalverdeling waarop je kunt zien op hoeveel graden hij staat. Zorg er dan wel voor dat alles waterpas opgesteld staat!

 

Stap 3: het zuiden

De satellieten hangen boven de evenaar, dus in Europa moet de satellietschotel altijd naar het zuiden gericht worden. Als je een kompas meegeleverd krijgt, zoals in de sets die wij aanraden, dan is dat natuurlijk heel eenvoudig. Heb je om de één of andere reden geen kompas bij de hand, laat de schotel dan tussen 12 en 13 uur naar de zon wijzen. In de zomertijd staat die bijna perfect in het zuiden.

Stap 4: controle

Het makkelijkste controlekanaal is 80, het vrije BVN-kanaal waar iedereen naar kan kijken. Is alles goed afgesteld, dan heb je nu beeld! Zeker de eerste keren kan het echter gebeuren dat je er nog net een paar graden naast zit. Je kunt de hellingshoek dus met maximaal twee graden vergroten of verkleinen om te kijken of dat helpt.

Een zogenoemde satfinder kan behulpzaam zijn bij dit precisieklusje. Je sluit het aan op de coaxkabel, waarna het je met een geluidssignaal en een wijzertje richting de satelliet stuurt. Ook handig: kijk even hoe anderen op de camping de schotel ingesteld hebben! Heb je het eenmaal een paar keer gedaan, dan zul je zien dat het steeds eenvoudiger wordt om de juiste hoek te vinden.

Stel een abonnement af!

Ook met een schotel heb je natuurlijk nog wel een abonnement nodig om ook daadwerkelijk tv te kunnen ontvangen. Een handige oplossing is een abonnement op Canal Digitaal. Met de smartcard krijg je op de makkelijkste manier optimaal beeld. Ook Antenne Digital Televisie is een aanrader: dit systeem werkt geheel draadloos en kan zelfs door leken binnen een paar minuten aangesloten worden. Met Antenne Digital Televisie heb je toegang tot alle publieke en lokale zender. Wil je meer keuze, dan heeft KPN bijvoorbeeld het Digitenne abonnement dat je extra zenders geeft.

https://glampings.nl/frankrijk