Eurprivacy.nl
Image default
Auto

Zakelijk leasen zzp: de terminologie

Als zzp’er mag je zakelijk een bus leasen. En daarmee kun je natuurlijk heel wat voordeel halen. Let natuurlijk altijd op de valkuilen, zoals de bijtelling. Deze geldt enkel als je de auto ook buiten de werkuren wilt gebruiken. Afhankelijk van hoe milieuvriendelijk de auto is, is de bijtelling hoger of lager. Bij een Dacia Dokker lease is de bijtelling bijvoorbeeld hoger. Omdat je nog wat nieuw bent in de magische wereld der leasen, volgt hieronder een duidelijk overzicht van de meest gebruikte termen.

Wie is wie in de leasewereld?

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten wie wie is tijdens het onderhandelen. Laten we starten met jou, de enthousiaste zzp’er die een auto wilt leasen. Jij bent vanaf nu de lessee ofwel de kredietnemer. Jij gaat naar de leasemaatschappij die jouw krediet versterkt. Dit is dus de lessor ofwel de kredietverstrekker. Jullie sluiten samen een contract af waarbij je de keuze krijgt tussen operational en financial lease. Belangrijk om te onthouden is dat het bij operational puur om het huren gaat. Bij financial lease gaat het ook om het huren maar op het einde van het contract koop je de leaseauto. Capiche?

Huur- of huurcontract, Volkswagen Transporter lease

En dat brengt ons meteen bij de volgende twee termen: huur- en huurkoopcontract. Het verschil lijkt haast onbestaande en toch is het er. Een huurcontract hoort bij de zogenaamde operational lease. In dit geval gaat het eigendom, de auto dus, niet over van de lessor naar de lessee. Bij een huurkoopcontract wordt het eigendom op het einde van het contract wel overgedragen van de lessor naar de lessee. Dat brengt ons bij de koopoptie, ofwel de mogelijkheid voor de lessee om de auto te kopen aan het einde van het contract. Dit is dan tegen de residuwaarde.

https://www.busleasen.com