Eurprivacy.nl
Image default
Financieel

Wat is een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening is een lening waarbij het geld dat je leent direct op je rekening staat. Je maandelijkse betaling voor een vooraf bepaald terugverdienbedrag. De rente en looptijd van de lening zijn beide in steen gebeiteld. Je kan pas verder aflossen als de lening is afbetaald. Een autolening wordt vaak gebruikt om reparaties en auto-aankopen te financieren.

 

De kenmerken van een persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een vorm van consumptief krediet waarmee he geld kunt lenen. Dit houdt in dat het alleen nuttig is voor het kopen van artikelen of diensten die een korte houdbaarheid hebben. Nu moet je dat beperkte leven niet al te serieus nemen, want een persoonlijke lening wordt vaak gebruikt om een auto te kopen of een woning te verbouwen. Als je een persoonlijke lening afsluit, geef je het geld over het algemeen in één keer goed uit. Je weet hoeveel geld je precies nodig hebt, hoeveel je elke maand moet terugbetalen en in

hoeveel termijnen je moet terugbetalen.

 

De voordelen van een persoonlijke lening

Het belangrijkste voordeel van een persoonlijke lening is de expliciete afspraak over de hoogte van het maandbedrag en de aflossingstermijn. De rente en looptijd veranderen in de tussentijd niet, waardoor het een eenvoudige lening aanvraag is: er komen geen onaangename verrassingen. Je krijgt het volledige bedrag in één keer toegestuurd, zodat je de betaling kunt doen wanneer je maar wilt.

 

De nadelen van een persoonlijke lening?

Net als bij een doorlopend krediet kunnen terugbetaalde bedragen niet worden opgenomen. Ook de rente wordt bepaald, dus als de rente in de loop van de periode daalt, profiteer je niet. Als je tussentijds besluit om extra af te lossen, is de kans bovendien groot dat je een boete moet betalen.

 

Wanneer kiezen voor een persoonlijke lening?

Als je precies weet hoeveel geld je nodig hebt, kies je voor een persoonlijke lening. Anders gezegd, een persoonlijke lening is de ideale optie wanneer de aankoopprijs – voor het item of de dienst waarvoor je financiering wilt – al bekend is. Dit geldt bijvoorbeeld bij de aanschaf van een nieuwe auto of bij verbouwingen waarvoor je eerder een prijs hebt gekregen.

 

Kijk op de site van Findio voor meer info over dit onderwerp.