Eurprivacy.nl
Image default
Financieel

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een lening?

Soms ontkom je er niet aan dat je een lening moet afsluiten. Als je bijvoorbeeld een huis of een pand wilt kopen, als je een nieuwe auto nodig hebt of als je een grote verbouwing wilt uitvoeren. Natuurlijk is het slim om voor grote uitgaven te sparen, maar soms zijn uitgaven zo groot dat je liever het geld leent en vervolgens maandelijks weer een bedrag aflost. Geld lenen wordt vaker gedaan dan dat je denkt, maar je moet wel opletten als je een lening afsluit. In onze blog vertellen we waar je zoals op moet letten.

De algemene voorwaarden van een lening

Het eerste wat je controleert zijn de algemene voorwaarden van een lening. Hier staan ook de kleine lettertjes in. Bijvoorbeeld over wat er gebeurt als je het termijnbedrag niet kunt betalen of dat een kredietverstrekker of bank de vrijheid heeft om onaangekondigd de rente aan te passen. Het is belangrijk dat je jezelf prettig voelt bij de algemene voorwaarden en dat je er akkoord mee bent. Anders is het slimmer om verder te zoeken naar een geschikte bank of kredietverstrekker.

Vergelijken van leningen

Televisies, wasmachines en zorgverzekeringen vergelijken we volop. Waarom zou je dat niet doen als je een lening wilt afsluiten? Er zijn immers meer aanbieders en bij de één kunnen de rentes en algemene voorwaarden net iets gunstiger zijn dan bij een ander. Dus de belangrijkste tip die we je kunnen geven is om te vergelijken. Je kunt bij kredietverstrekkers en banken dan ook offertes opvragen en deze kun je met elkaar vergelijken. Zo kun je jezelf een hoop geld besparen en ook een lening afsluiten waar je jezelf prettig bij voelt.

Alleen lenen als het verantwoord en nodig is

Natuurlijk willen we allemaal in een dikke auto rijden of die oude keuken vervangen, maar je moet jezelf wel afvragen of het verstandig is om geld te lenen. Werk je op oproepbasis, heb je weinig inkomsten of is er een kans op een reorganisatie binnen het bedrijf waar je werkt? Denk dan nog even goed na of lenen wel verstandig is. Je kunt het beste even wachten tot je zeker weet dat je ook aan je verplichting kunt voldoen. Wanneer je bijvoorbeeld niet kunt aflossen is de kans groot dat je een negatieve BKR registratie krijgt en dat heeft ook consequenties. Het wordt dan niet alleen moeilijker om geld te lenen, maar zelfs overeenkomsten voor een nieuw telefoonabonnement of het afsluiten van een lease overeenkomst kan dan enorm lastig worden.

Lening afsluiten? Leen niet meer dan je nodig hebt

Wanneer je een lening afsluiten wilt kun je aangeven hoeveel geld je wilt lenen en je ziet enorme bedragen van wel € 5.000,- tot wel € 50.000,-. Natuurlijk is het fijn dat je een enorm bedrag op je rekening kan verwelkomen, maar wees jezelf ervan bewust dat je het bedrag ook weer moet terugbetalen. En dat je ook rente betaalt over het geleende bedrag! Leen dus alleen wat je nodig hebt. Kost je verbouwing € 13.500,-? Leen dan maximaal € 15.000,- en geen cent meer.