Eurprivacy.nl
Image default
Zakelijk

Wat doet een actieve VvE?

Wanneer je een appartement koopt, wordt je automatisch lid van de VvE (Vereniging van Eigenaars). De VvE is verantwoordelijk voor het onderhoud van het gehele appartementencomplex. Je kunt een slapende of actieve VvE hebben. In het geval van een slapende VvE wordt er niet vergaderd wordt het complex dus ook niet onderhouden. Er kan dan achterstallig onderhoud aan het complex zijn.

Bestuur

Mocht de VvE van jouw appartementencomplex slapend zijn, kun je deze weer actief maken. Er is dan een bestuur en vervolgens wordt er één keer per jaar een vergadering gehouden. Tijdens die vergadering wordt er verantwoording afgelegd over het financiële beheer. Hiervoor moet de VvE staan ingeschreven in het Handelsregister.

 

Wat doet een VvE?

Een actieve VvE beheert en onderhoudt alle gemeenschappelijke delen van het appartementencomplex. Alle eigenaars van de VvE maken maandelijks geld over naar de vereniging. Dit geld wordt gebruikt voor klein onderhoud en gezamenlijke kosten.

 

Eisen

Het hebben van een actieve Vereniging van Eigenaars heeft een aantal vereisten om actief te blijven. Een aantal voorbeelden:

  • De VvE moet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel;
  • Er moet een jaarlijkse vergadering plaatsvinden met notulen;
  • Er moet een totale gezamenlijke verzekering zijn;
  • De jaarrekening wordt gecontroleerd door de kascommissie;
  • De jaarrekening moet ondertekend worden door het bestuur van de VvE;
  • Er is een verplicht Meerjarig Onderhoudsplan (MJOP).