Eurprivacy.nl
Image default
Sport

Waarom competitief gedrag vooral een jongerenfenomeen is

Competitief zijn we allemaal. We willen winnen met sporten. Op ons werk, wanneer Nederland moet voetballen, bij verkiezingen. Onder jongeren voert competitief gedrag meer de boventoon dan bij ouderen. Dat is duidelijk te zien bij sportwedstrijden maar ja, jongeren zijn dan ook een stuk fitter dan ouderen. Toch is het opvallend dat ‘de beste willen zijn’ vooral bij jongere generaties een belangrijk thema is. Hoe komt dat?

3 typen mensen

Mensen zijn er natuurlijk in allerlei soorten en maten. Toch kun je de meeste persoonlijkheden indelen in drie hoofdcategorieën. De competitieve mens, degene de sportbekers en medailles verzameld bij sportwedstrijden. De individualistische mens, degene die alleen gaat hardlopen of naar de sportschool gaat en vooral zichzelf wilt verbeteren. En de sociale mens, iemand die op zoek is naar samenwerking en gelijkheid.

Waarom jongeren vaker in de eerste groep vallen

Je persoonlijkheid wordt voor een deel bepaald door je genen, het is je aangeboren karakter. Maar een ander deel van onze persoonlijkheid ontwikkeld zich met de jaren. Je bent een ander persoon dan je tien jaar geleden was en over tien jaar ben je weer een ander persoon dan dat je nu bent.

Wanneer mensen jong zijn en op zoek naar hun plek in de wereld en de maatschappij krijgen ze eerder te maken met situaties waarbij ze zich nog moeten bewijzen. Denk maar eens (terug) aan je eerste baan, het verdedigen van een scriptie, een eerste kind. Je wereld zit vol met ‘eerste ervaringen’ en dat werkt competitief gedrag in de hand.

Veranderingen naar mate je ouder wordt

Naar mate je ouder wordt en je bewezen hebt wat je wilt bewijzen, kom je erachter dat je vaak meer bereikt met samenwerken. Met win-win situaties, iets dat incompatibel is met competitief gedrag. Je krijgt andere waarden waar je in het leven uiteindelijk misschien wel meer mee bereikt. Dat betekent niet competitief gedrag verdwijnt naar mate je ouder wordt. Nogmaals, een groot deel van je persoonlijkheid is simpelweg een onderdeel van je karakter. Het betekent alleen dat je uiteindelijk misschien eerder geneigd zal zijn om een kampioensschaal of wisselbeker te kopen voor de sportvereniging dan er zelf nog actief om te willen strijden.