Eurprivacy.nl
Image default
Sport

Wat is het beste weerstand systeem voor een roeitrainer?

Wanneer je op zoek bent naar een roeitrainer dan is het type weerstand een heel belangrijke eigenschap. Zo bestaan er roeitrainers met waterweerstand en roeitrainers met luchtweerstand. Dat zijn dan ook gelijk de betere (en duurdere) roeimachines. Dat heb je nog roeimachines met magnetische weerstand en met hydraulische of elastische weerstand.

Meest realistische weerstand bij een roeiapparaat.

Bij roeien zal je aan het begin van de haal de meeste weerstand ondervinden en verder naar het eind van de haal zal de weerstand afnemen door de snelheid van de boot. Ook zal de weerstand groter worden naarmate je meer kracht gaat zetten. Dat is precies het geval bij een indoor roeier met luchtweerstand of met waterweerstand. De andere weerstand systemen die we eerder noemden hebben deze eigenschappen niet.

Water weerstand versus luchtweerstand

Nu we weten dat de meest realistische weerstand bij een roeimachine wordt geleverd door water of lucht is het moment om te kijken wat dan de verschillen zijn.

Roeitrainers met water weerstand geven ook qua geluid een realistische weergave, dat komt door het klotsende water in de tank. Daarbij komt dat ze er vaak heel mooi uit zien. Vaak in hout uitgevoerd en de watertank is ook een eyecatcher. Sommige mensen hebben een waterroeier als design element in hun leefruimte staan. Nadeel is dat de weerstand vaak niet eenvoudig kan worden aangepast. Dat kan alleen door het waterniveau in de tank aan te passen en dat doe je nu eenmaal niet even snel en zeker niet gedurende een workout. Ook vereist het schoonhouden van het water in de tank aandacht, anders krijg je algen in het water.

Bij een roeitrainer met luchtweerstand heb je de twee genoemde nadelen niet. De weerstand kan je makkelijk tijdens een workout aanpassen. Zo doe ik bijvoorbeeld de warming up en cooling down op een wat lagere weerstand dan de ‘kern’ van de training.

Qua prijs is een roeitrainer met luchtweerstand vaak voordeliger en je hebt door de variabele weerstand meer mogelijkheden. Ga je voor design dan zijn er echter fantastisch mooie waterroeiers op de markt. Voor beide type roeitrainers geldt dat er heel veel aanbod in verschillende prijsklassen is, dus verdiep je goed in de verschillende eigenschappen en mogelijkheden.