Eurprivacy.nl
Image default
Vakantie

Vakantie met auto? Hoe maak je deze lange reis prettig voor je kind?

Met de auto op vakantie gaan is voor veel ouders met kinderen een ideale vakantie. Zo kan je met de auto lekker naar Frankrijk of Italië gaan, en alle spullen meenemen die je wilt. Met het vliegtuig op vakantie wordt vaak niet als aangenaam gezien, omdat kinderen nog wel is vervelend kunnen zijn in het vliegtuig, en je kan daarbij misschien ook niet alle benodigde spullen meenemen naar vakantie. Echter is de reistijd van een vakantie met auto vaak wel een stuk langer, dan een reis met het vliegtuig. Als ouder is dit soms misschien nog maar net vol te houden, maar voor kinderen is het vaak lastig. De vraag is wat je als ouder kunt doen om de lange reis prettig te houden voor je kind? Deze vraag wordt hier verder behandeld en beantwoord.

Slapen

Zorg ervoor dat je kind makkelijk kan slapen in de auto. Veel kinderen kunnen vaak wel goed slapen, maar het creëren van een goede slaapplek is altijd wel handig. Heb je meerdere kinderen op de achterbank, dan is het soms verstandig om iets tussen de kinderen in te zetten. Zo heeft je kind het gevoel dat hij of zij een eigen plekje heeft. Hoe meer je kind slaapt in de auto, hoe beter het vaak ook is voor jou als ouder. Wat ook helpt is om goede zonnewering te maken zodat je kind niet steeds in de zon zit achterin de auto.  

Kleding

Het kan warm zijn in de auto, of misschien wel erg koud als je op wintervakantie gaat. Het is daarom ook goed om rekening te houden met de kleding van je kind. Zo is het voor een kind vaak fijn om geen dikke sokken met schoenen te dragen in de auto. Kinderen willen of geen schoenen aan, of graag luchtige schoenen. Zo is het misschien verstandig om jongens of meisjes sandalen aan te schaffen. Deze schoenen geven de stevigheid en zijn luchtig om te dragen in de auto. Verder is het ook fijn om comfortabele kleding uit te zoeken voor je kind. Zo zijn jeans vaak stug, en kunnen voor veel ongemak zorgen. Een korte broek, of een trainingsbroek of een andere fijne stof is daarom ook zeker een aanrader.

Vermaak

Een kind heeft naast het slapen achterin de auto ook vermaak nodig. Zo is het handig om spelletjes mee te nemen voor achterin. Tegenwoordig zijn dit spelletjes op een tablet of op een telefoon van de ouders, maar een stripboek of een puzzel kan ook nog steeds zijn positieve invloed hebben. Ook is het verstandig om je kind niet al te lang te laten staren op een beeldscherm, dit is niet goed voor de gezondheid. Naast de spelletjes is een leuke film ook een aanrader. Sommige kinderfilms kunnen wel langer dan één uur duren, en dat is toch weer een groot gedeelte van de reis.

Eten & drinken

Het eten en drinken is erg belangrijk. Hierbij kan je ook denken aan beloningen, zoals een snoepje of een koekje. Als je kind zegt dat hij of zij trek heeft dan kan het zeker niet kwaad om steeds iets te geven. Ook is het handig om schoonmaakdoekjes of een washandje in de auto te hebben. Dit kan je gebruiken om de handjes en de mond van je kind schoon te houden na het eten en drinken.

Tussenstops

Met kinderen is het vaak niet verstandig om in één keer door te reiden naar de bestemming. Het is dus verstandig om van te voren tussenstops in te plannen. Misschien zijn er wel leuke plekken op de route waar je als ouder met je kind even een half uurtje of langer iets leuks kan doen. Dit kan een eetgelegenheid zijn met speelplekken bijvoorbeeld. Voor de sfeer als ouders onderling is het ook fijn om een tussenstop te houden. Zo kan je als ouders misschien ook wisselen van chauffeur.