Eurprivacy.nl
Image default
Woningen

Strategieën om uw hypotheek sneller af te lossen

Omdat er tegenwoordig een lage rente is levert spaargeld jammer genoeg vrij weinig op. Veel mensen vragen zich daarom af of extra aflossen van hun hypotheek interessant genoeg is. De gedachte achter dit is dat de maandlasten worden verlaagd. Dat betekent dat er aan het einde van de maand meer geld overblijft. Een aantal strategieën om zeker te weten of extra aflossen van je hypotheek een goede keuze is. Voor meer informatie ga je naar de hypotheekadvies in Deventer.

 

Bekijk of je minder opslag van rente kunt betalen

De meeste mensen met een hypotheek betalen daarbij een renteopslag. Hoe hoog precies deze opslag is ligt aan de openstaande schuld in vergelijking met de marktwaarde van het huis. De waarde van huizen zijn de afgelopen jaren gestegen waardoor het mogelijk kan zijn om de renteopslag te verlagen. Dat betekent dat de kosten van rente per maand dalen. Overigens moet je wel rekening houden dat je soms een taxatierapport nodig hebt om de nieuwe waarde van je huis in te schatten. Maar de kosten van het rapport zijn vaak snel terugverdiend.

 

Maak altijd ruimte voor een spaarpotje

Logisch is dat je een spaarpotje hebt, maar de meeste Nederlanders hebben dat niet. Veel Nederlanders hebben vaak minder dan 5000 euro aan spaargeld. Dan kun je problemen krijgen als bijvoorbeeld je auto kapot gaat. Of je moet je dak vernieuwen. Daarom is het aan te raden om altijd hierover na te denken en niet zomaar al je spaargeld te gebruiken om je hypotheek af te lossen. Ook al is het zo dat de spaarrente heel laag op dit moment is. Advies van Nibud is dat ieder huishouden een financiële buffer nodig heeft.

 

Eerst het aflossen van dure leningen

Voordat je wilt gaan extra aflossen is het verstandig om eerst te kijken naar andere openstaande leningen. Rente van kredieten en leningen zijn normaal gesproken hoog en daardoor is het aflossen een stuk voordeliger. Zet bijvoorbeeld op tijd je spaargeld op je betaalrekening om te voorkomen dat je rood komt te staan.

 

Bekijken alternatieve opties

Je kunt meer dan alleen aflossen. Er bestaan namelijk ook mogelijkheden als het openbreken van de rentemiddeling of rentecontract. Of extra geld storten in een opbouwproduct. Wat te denken van duurzaam geld besparen zoals goede isolatie aanbrengen of zonnepanelen plaatsen? Dat levert doorgaans ook veel geld op. Beleggen van je geld is ook een optie als je je geld langere tijd kan missen en het risico wilt aangaan.