Eurprivacy.nl
Image default
Electronica en Computers

Printers zonder cartridges of inktpatronen

De meeste moderne printers gebruiken cartridges om de toner of inkt op te slaan, die vervolgens wordt gebruikt om te printen. Een nadeel van deze cartridges is dat deze helemaal nieuw moeten worden gefabriceerd, terwijl er eigenlijk alleen nieuwe inkt of toner in hoeft. Epson en Canon hebben hier op ingespeeld door inkjet-printers uit te brengen die geen gebruik maken van traditionele inkt- en tonercartridges.

De nieuwe Epson EcoTank en Canon Pixma G-series printers maken geen gebruik van inktcartridges. In de plaats daarvan beschikken zij over een inkttank die in de printer verwerkt zit. Deze inkttank houdt vloeibare inkt, die wordt gebruikt bij het afdrukken. Wanneer de inkt op is, kan je deze eenvoudig bijvullen met bijbehorende inktflesjes. Deze inktflesjes bevatten veel inkt, in het geval van de Epson T6641 zo’n 70ml en bij de Canon GI-490 ongeveer 135ml. Als je dit vergelijkt met een inktpatroon die normaal in een vergelijkbare printer zou gaan, is dit een veelvoud daarvan. Zo bevat een Canon PGI-580XXL, een van Canon’s meest gebruikte cartridges, slechts 25,7ml inkt. Daarnaast zijn de inktflesjes ook nog ongeveer 75% goedkoper wanneer je gebruikt maakt van huismerk inktflesjes.

Er kleeft echter één nadeel aan deze printers momenteel, en dat is de aanschafprijs. De nieuwe printers met inkttanks zijn een stuk prijziger dan vergelijkbare modellen met normale inktcartridges. Fabrikanten zullen namelijk bij deze printers aanzienlijk minder verdienen met de verkoop van inkt, aangezien deze zo veel goedkoper is. Aangezien ze toch ergens de marge vandaan moeten halen, zijn de printers een stuk duurder. Wanneer je weinig print, zal een dergelijke printer dus misschien geen goede keuze zijn. Je moet namelijk het verschil in aanschafprijs terug kunnen verdienen met de besparing op inktcartridges. Wanneer je wel veel print, bijvoorbeeld als (klein)-zakelijke gebruiker, dan kan het erg voordelig zijn om aan de slag te gaan met printen met inkttanks.

 

https://www.go4inkt.nl