Eurprivacy.nl
Image default
Aanbiedingen

Grafkunstenaar – Een normale werkdag.

Grafkunst en het maken van ontwerpen is voor gedenktekens is een dagelijks terugkerende activiteit. Vrijwel iedere dag ben je als grafkunstenaar wel bezig met het maken van ontwerpen voor  grafstenen, grafmonumenten en gedenktekens van eigentijds Roestvaststaal (inox), verschillende typen glas en heb populaire corten staal (geroest staal). Wat doe je als grafkunstenaar op een gemiddelde werkdag en is het niet heel verdrietig voortdurend met de dood te werken?

Begin van een werkdag

Iedere morgen start ik met het openen van mijn mail terwijl de koffie pruttelt. Terwijl de koffie loopt check ik mijn mail en verwijder ik de spamberichten en de aanbiedingen voor bitcoins, gereedschapskisten en goedkope grafstenen uit China. Hoe die bedrijven mij als eenpitter vanuit China toch steeds weten te vinden? Op zich knap gedaan, als het niet zo irritant was.

Na het beantwoorden van diverse aanvragen voor informatie start ik met een aantal lopende grafmonumenten projecten waarvoor praktische zaken geregeld moeten worden: technische tekeningen maken, aanvragen voor het plaatsen van ene grafmonument en bellen naar leveranciers.

Ontwerp van en grafmonument

Rond de klok van elf start ik dan met het ontwerpen: Nieuwe persoonlijke gedenktekens ontwerpen op verzoek van nabestaanden voor hun overleden dierbare. Er is dan al uitgebreid gesproken met de familie en nabestaanden. In het gesprek zijn veel persoonlijke verhalen en anekdotes aan de orde geweest. Ik maak hiervan voor de nabestaanden een verslag. Dat doe ik ook voor mezelf. Ik moet er niet aan denken dat ik verhalen door elkaar zou halen! Ik moet daar voor waken, want ik hoor natuurlijk erg veel verschillende verhalen van verschillende mensen, mensen ik nog niet eerder ontmoet had. Gelukkig is zo’n ontmoeting, ondanks het verdriet, meestal vol van warme herinneringen. Ja regelmatig wordt er ook gelachen en zijn de opgehaalde herinneringen liefdevol. De dag van de uitvaart blijkt vaak mooie herinneringen op te roepen!

 

Nabestaanden en maken van gedenktekens

Tijdens het realiseren van een gedenktekens leer ik de nabestaanden steeds beter kennen en komen we regelmatig samen om de voortgang te bekijken en te bespreken. Op het moment dat een monument geplaatst wordt is er een heel traject afgelegd waarbij de nabestaanden langzaam  toegroeiden naar het moment van plaatsingen. In veel gevallen breekt er voor de nabestaanden een nieuwe fase aan na het plaatsen; alsof er een periode wordt afgesloten. Het ontwerpen van een persoonlijk gedenkteken of grafmonument of gedenkteken is mede daarom zo mooi en verantwoordelijk werk om te doen. Ik moet er voor zorgen dat het grafkunst monument aansluit bij de wensen en verwachtingen van de familie en nabestaanden. En natuurlijk moet het eer brengen aan en passend zijn voor de dierbare overledene

Ongelukjes en missers

Meestal ontstaan er tijdens het ontwerpen “ongelukjes” en “missers”. Maar het mooie is dat die vaak een opening maken naar een ontwerp dat ik niet had kunnen bedenken. Als voorbeeld: ik was bezig een ontwerp te maken van ijzerdraad dat ik vast soldeerde. Het was een ontwerp van bloemen. Metalen frames waren glas geblazen bloemen in zouden komen.

Alleen een frame voor de laatste bloem wilde maar niet: zodra ik een blad vast soldeerde viel er een ander blad af. Wat ik ook probeerde: bij die laatste bloem lukte het maar niet om alle bloemblaadjes er aan vast te krijgen. Pas toen ik even pauze nam zag ik dat dit wel heel passend was. Die laatste bloem moest een jonge vrouw verbeelden die veel te vroeg gestorven was. In feite was ze nog niet tot volle bloei gekomen in haar leven. Dat haar bloem niet af was kreeg in het ontwerp een symbolische waarde.

Het bijzondere was dat toen we later glazen bloemen gingen blazen die in de RVS frames moesten komen; “haar” bloem ook maar niet wilde lukken. Ook bij de glazen bloem lukte het maar niet om alle bloemblaadjes er aan te krijgen.

Dus tijdens het ontwerpen ben ik heel zuinig en alert op ongelukjes en missers.

Kleine  ontwerpjes van gedenktekens

Voor een opdracht voor een persoonlijk grafmonument ontstaan meestal 6 tot 8 verschillende ontwerpen. Daarvan toon ik 4 ontwerpen aan de nabestaanden. De ontwerpen zijn miniatuur modellen van 20 x 10 cm. Als materiaal gebruik ik daar karton of koper voor. En hoewel ze klein zijn en van goedkope materialen zijn gemaakt zijn ze al representatief voor het uiteindelijke grafmonument dat van hoogwaardige materialen als RVS, glas of geroest cortenstaal gemaakt is

De middag

Met ontwerpen ben ik in de regel tot 3 uur bezig. Soms als de creativiteit stroomt ga ik veel langer door, als je eenmaal in de flow zit moet je daar vooral in proberen te blijven. Wat er dan gebeurt is gaat zo moeiteloos en van zelf dat het zonde is om dat af te breken voor praktische zaken als het lezen van e-mails en administratieve zaken. Dat kan dan wachten tot later. Schoonmaken, stofzuigen en afwassen kan altijd nog.

 

Uitvoering van gedenktekens

Bij de uitvoering van het definitieve monument kunnen de nabestaanden langs komen om de vorderingen te bekijken.

Deze manier van werken spreekt aan en zorgt dat nabestaanden als het ware mee groeien naar het moment van plaatsing. Ook daarbij nodig ik de nabestaanden uit om op de begraafplaats te komen kijken of mee helpen.

Memorabel Grafmonumenten

Zoekt u iets anders dan een een standaard grafsteen of grafmonument? wilt u liever een echt uniek en persoonlijke gedenksteen? 

Jeroen Stok van Memorabel maakt stijlvolle en bijzondere grafkunst. Ook bijzondere en eigentijdse gedenktekens voor een kindergraf of een babymonumentje. Hij ontwerpt monumenten die aansluiten bij uw verhaal, wensen en eisen. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn van RVS, corten of glas? Bekijk de website of maak een afspraak. Bel 0320-218676 of mail info@memorabel.nl.

Met aandacht en respect vertaalt Jeroen Stok uw wensen zorgvuldig in een bijzonder en uniek gedenkteken. Gratis vrijblijvend advies over een persoonlijke grafsteen of grafmonument. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismaking.

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok, kunstenaar van RVS awards, sculpturen en kunstwerken die ook persoonlijke grafkunstmonumenten in opdracht maakt. 

Graag hoor ik uw verhaal en uw wensen en wil samen met u kijken naar de mogelijkheden van een persoonlijk gedenkteken voor uw dierbare.”

 

 

Jeroen Stok – Memorabel Afscheidsmonumenten

Moezelstraat 72

8226 LB Lelystad

telefoon +31 (0)6 49 351 338

contact grafkunstenaar
https://www.memorabel.nl/soort/gedenkteken/