Eurprivacy.nl
Image default
Rechten

Familierecht in Nederland

Iedereen heeft vast weleens gehoord van het familierecht, we maken hier dan ook allemaal gebruik van. Het familierecht houdt zich bezig met geboortes, huwelijken, scheidingen en afstammingen van de burger. Het houdt zich daarnaast ook bezig met familiebetrekkingen en bevoegdheden van bepaalde personen.Het erfrecht wordt weer niet binnen het familierecht gerekend, dit staat op zichzelf.

 

Het personen- en familierecht is opgenomen in het Nederlandse burgerlijk wetboek. Het speelt daarnaast ook een belangrijke rol in verdragen zoals het internationale verdrag dat betrekking heeft op de rechten van het kind. De belangrijkste onderdelen van het personen- en familierecht zijn daarnaast ook in de EU afgesproken. De wetten en regels staan hier enkel geschreven in de rechten van de mens.

 

Er zijn heel veel soorten familierecht. Een paar voorbeelden van onderdelen die geregeld worden door het familierecht zijn bijvoorbeeld: adoptie, ontheffing en ontzegging van het ouderlijk gezag, naamswijziging, erkenning en ontkenning van het vaderschap, bijstandsverhaalzaken, echtscheidingen, alimentaties en leerplicht zaken.

 

Het familierecht heeft een erg belangrijke rol in de Nederlandse samenleving, echter is het niet altijd hetzelfde. Nederlandse wetten veranderen namelijk zo nu en dan. Wanneer een wet niet meer van deze tijd is, wordt er vaak opnieuw naar gekeken en wordt er gekeken of een wet aangepast kan worden. Het was bijvoorbeeld tot 2009 niet normaal dat er een gelijkwaardig uitgangspunt van het ouderschap was, dit was altijd anders geregeld.

 

Wanneer jij te maken krijg met aspecten binnen het familierecht is het aan te raden om een advocaat bij jou in de buurt in de arm te nemen die hierin gespecialiseerd is. Woon je in Den Haag zijn er genoeg mogelijkheden om een advocaat Den Haag te vinden. Zo weet je zeker dat je door een bekwaam iemand geholpen wordt die jou goed kan ondersteunen. Het is onverstandig om zaken zonder advocaat af te handelen wanneer je zelf niet genoeg kennis van zaken hebt.

 

https://www.ebhlegal.nl/