Eurprivacy.nl
Image default
Rechten

Je vergeet het door alle maatregelen, maar jouw persoonsgegevens zijn gelekt!

Je vergeet het door alle maatregelen, maar jouw persoonsgegevens zijn gelekt!

We zitten net weer in een lockdown met zijn alle, Mark en Hugo hebben aangegeven bezig te zijn met een 2g beleid en het kabinet is nog steeds niet gevormd. Iedereen merkt het, Nederland is onrustig, er begint zich een tweeedeling te vormen in het land en de frustraties lopen onder alle ‘kampen’ op. Daardoor vergeten we allemaal toch best indrukwekkende dingen die er zijn gebeurt in de afgelopen tijd. Heel even is het in het nieuws geweest, het datalek van de GGD.

 

Wat was dat ook alweer?

Even geleden waren er twee medewerkers die data hebben gelekt van waarschijnlijk ook jouw persoonsgegevens. Als je bij de GGD bent wezen testen, een vaccinatieafspraak hebt ingepland of alleen al onderdeel bent geweest van bron- en contactonderzoek, dan worden jouw persoonsgegevens opgeslagen. Deze privegegevens zijn dus gelekt… Klinkt spannend, maar is dat het ook?

Waarom maakt dat uit?

Veel mensen zeggen: “dat maakt mij niet uit, ik heb niks te verbergen”, maar weet je wel wat de gevolgen zijn op het moment dat jouw data op straat ligt? Het is namelijk wel degelijk gevaarlijk als jouw gegevens worden gelekt. Met name cyber criminelen kunnen jou zo makkelijk targetten. Iemand die jou opbelt en bijna alles weet over jouw medische achtergrond lijkt waarschijnlijk als snel betrouwbaar en van een goede instantie, maar wanneer jouw data in handen is van een cyber crimineel kan je maar zo worden opgelicht. Daarnaast is het natuurlijk helemaal geen fijn idee als jouw medische gegevens bij je buurman terecht komen. 

 

Daarnaast is de GGD belangrijke instantie voor de overheid. Dit zijn de laatste instanties waarvan we zouden moeten toelaten dat onze gegevens worden gelekt, maar gelukkig zijn er organisaties die dat met ons eens zijn. Kijk eens op https://datalek-ggd.nl/!