Eurprivacy.nl
Image default
Woning en Tuin

Aluminium trapmatten, ja of nee?

U denkt er vast niet vaak over na, maar ook de trap betekent iets voor de stijl van uw huis. Zo kunt u de trap een trendy kleurtje geven, maar zo kunt u er ook voor kiezen om de trap geheel te bekleden met vloerbekleding. Voor de een kan dit het ultieme huiselijk gevoel creëren, terwijl de ander het maar oudbollig vindt. Zo staat de trap dus ook voor persoonlijkheid. Misschien dat daarom aluminium trapmatten geschikt zijn voor u? Lees hier of dit een juiste keuze is.

De trapmat van stof

Trapje op en trapje af. Dat doen wij met zijn allen dagelijks gemiddeld 2x. Echter is de trap voor iedereen soms wel een gevaarlijke hindernis, zo gebeuren namelijk de meeste ongelukken die binnenshuis plaats vinden op de trap. Na wat denk-werk is dit ook geheel te begrijpen. Het nemen van de trap eist naast lichamelijke inspanning namelijk vaak ook behendigheid. Helemaal wanneer u beschikt over de “gladde” trap. Met deze aanduiding wordt ook wel de trap bedoeld, die glad is geschuurd en met een mooie lak is vormgegeven. Heel mooi qua uiterlijk natuurlijk, maar minder minder mooi wanneer u (of bijvoorbeeld uw familielid) eventjes “snel” de trap op wilt rennen. Wanneer u namelijk op sokken over deze treden rent, kan het gegarandeerd voorkomen dat u wel een slippertje maakt. Erg gevaarlijk dus, maar gelukkig is daarvoor de stoffen trapmat ontwikkeld. De trapmatten heten ook wel eens trapmaantjes (door de vaak voorkomende maan-vorm). Met de bevestiging (vaak via een eenvoudige plakstrip) van deze trapmaantjes maakt u het oppervlak van uw traptreden ruw. Uitglijden zal u dus niet meer en de trap belopen voelt zo ook nog eens vaak prettiger aan.

De voor en nadelen

Het belopen van de trap wordt dus prettiger, echter hangt er ook een nadeel aan het hebben van de trapmat. Zo worden de trapmat sneller vies, doordat er in de stof of het patroon vuil blijft hangen. Dat betekent dus ook dat de haren van mogelijke huisdieren onder de plakstrip van de trapmat kan blijven hangen. Niet fris dus. Gelukkig zijn er meer voordelen dan nadelen in dit geval. Want naast dat de trapmat uw huis veiliger maakt, beschikken ze over meerdere voordelen. Zo slijt het loopoppervlakte van de trap niet, doordat de slijtage ontstaat op de trapmat en dus niet op de trap zelf. Dit verhoogt de levensduur van de trap. Daarbovenop komt ook de fijne bijkomstigheid dat u geruisloos de trap op en af komt. De matten zorgen namelijk voor demping van geluid. Naast dat er trapmatten zijn van stof, worden zij ook gemaakt in verschillende andere materialen.

De aluminium trapmat

Denkt u nu aan verandering van uw huidige stoffen trapmat of überhaupt aan de aanschaf van de trapmat? Dan is de aluminium trapmat misschien wel iets voor u. Naast trapmatten van stof of kunststof kunt u er namelijk ook voor kiezen om een aluminium trapmat aan te schaffen. Aluminium wordt namelijk vaak geassocieerd met een sterke persoonlijkheid. Dit komt doordat met aluminium vaak wordt gezorgd voor een industriële look en laat dit nu net de trend zijn van dit jaar. U kunt uzelf dus de vraag stellen, past dit bij mij?

De voor-en-nadelen van de aluminium trapmat

Naast een stoere uitstraling, beschikt de aluminium trapmat over gunstige voordelen. Zo is het materiaal duurzaam, omdat het niet kan roesten. Bovendien gaat een aluminium trapmat gemiddeld veel langer mee dan de trapmat gemaakt van kunststof of stof, doordat het aluminium niet verbuigt en onaantastbaar is voor zon. Jammer genoeg hangen er ook nadelen aan de aluminium trapmat. Het materiaal is namelijk extreem kras-gevoelig, waardoor ze niet lang mooi blijven. Bovendien is dit materiaal niet prettig bij het belopen hiervan, doordat het vaak koud aanvoelt. Daarbovenop komt ook nog het feit dat ze lastig te bevestigen zijn. In plaats van een plakstrip, worden namelijk vaak schroeven gebruikt.

De tip

Trapmatten gemaakt van stof worden snel vies en aluminium wordt snel minder mooi. Wat blijft er dan nog over? Kunststof. Kunststof trapmatten, bijvoorbeeld die van Micostep, blijven lang mooi, zijn makkelijk te reinigen, zijn duurzaam, geluiddempend en bovendien verkrijgbaar in allerlei diverse moderne designs. Voor ieder zijn of haar interieur dus wat wils. Dus misschien ook wel iets voor u?

https://www.micostep.com/nl/blog/vergelijking-aluminium-trapmatten/