Eurprivacy.nl
Image default
Gezondheid

Wat is het effect van Snus?

Snus is afkomstig uit Zweden en vormt een alternatief voor het roken van sigaretten. Ook dit product bevat nicotine. Deze stof zit verpakt in een zakje of tablet, welke onder de bovenlip wordt geplaatst. Er zijn diverse smaakjes verkrijgbaar van dit product. Via de bloedvaatjes in de bovenlip wordt de nicotine opgenomen in het lichaam. In Scandinavië is het gebruik van snus veel bekender dan in andere Europese landen. Het product is niet lang houdbaar op kamertemperatuur. Er kunnen zich dan kankerverwekkende stoffen vormen. Het is dus belangrijk snus op te bergen in de koelkast of vriezer.

Wet- en regelgeving ten aanzien van snus

Originele snus wordt geproduceerd van tabak met allerlei toegevoegde stoffen. Deze variant is alleen in Zweden legaal toegestaan. In andere Europese landen, waaronder ook Nederland, mag deze vorm van snus niet worden verkocht en geconsumeerd. Er zijn diverse varianten verkrijgbaar, met name via het internet, die geen tabak bevatten. Dit zijn producten waar nicotine als stof aan toe is gevoegd. De verkoop en het gebruik hiervan is niet verboden. De afgelopen periode is het gebruik van tabakvrije snus in de Benelux fors toegenomen. De nicotinegehalte in deze varianten zijn erg divers en liggen tussen de twee tot achttien milligram per zakje.

Veiligheid

Snus is vorm een alternatief voor het roken van sigaretten. Bij het gebruik van snus komen geen verbrandingsproducten vrij. Hierdoor is snus minder schadelijk voor de gezondheid dan het roken van sigaretten. Wel is het zo dat er nicotine wordt opgenomen in het lichaam. Nicotine heeft als kenmerk dat het een sterk verslavende stof is. Ook kan het leiden tot hart- en vaatziekten. Ook hiervoor geldt dat de effecten aanzienlijk minder zijn dan bij het roken van tabak. Snus wordt namelijk veel geleidelijker in het lichaam opgenomen. Vandaar dat de effecten voor de gezondheid ook minder schadelijk zijn.

Effect na het gebruik van snus

Wanneer je snus gebruikt wordt de nicotine binnen enkele minuten tot uren in het lichaam opgenomen. Dit geeft een positieve beleving. U voelt zich er ontspannen en opgewekt door. Ook merkt u dat de concentratie verbeterd. Deze prettige reacties zijn vaak enkele minuten na het gebruik van snus al merkbaar. Het ontspannen gevoel en de verhoogde concentratie houdt ongeveer dertig tot veertig minuten aan. Van een opgewekter gevoel kunt u langduriger plezier hebben. Ook remt de nicotine uw eetlust, waardoor het gebruik van snus ondersteunend kan werken bij het beheersen van uw gewicht.

Bijwerkingen

Wanneer je niet gewend bent aan het gebruik van nicotine kun je last krijgen van bijwerkingen. Dit geldt voor alle producten met nicotine. Meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid en braken, een draaierig of angstig gevoel. Snus is verkrijgbaar is verschillende doseringen in nicotinegehalte. Het is aan te raken te starten met een variant met een laag nicotinegehalte. De kans dat u dan bijwerkingen zult ervaren naar gebruik zijn in dat geval laag. Ook wanneer u wel gewend bent aan nicotine kunt u het beste hiermee starten en naar behoefte opbouwen naar een variant met meer nicotine in het zakje of de tablet.

Kosten van snus

De prijs van snus, ook wel snustabak genoemd, ligt aanzienlijk lager dan van sigaretten. Dit is voor veel mensen een belangrijk voordeel waarom zij overstappen op snus. Voor verstokte rokers is de overstap naar snus vaak veel makkelijker dan geheel stoppen. U maakt een stap in de goede richting, maar hebt nog wel de effecten van nicotine in uw bloed. Een minder negatief effect op de gezondheid en dat voor een beter betaalbare prijs, velen zijn u voorgegaan in de overstap naar snus! Misschien ook voor u een keer de moeite van het proberen waard?

https://www.snuspods.com/