Eurprivacy.nl
Image default
Woning en Tuin

Alles wat u wil weten over de keukenkraan perlator

Aan het uiteinde van de keukenkraan zit de zogenoemde perlator. Een ander woord is sproeistraal kop. Het is het mondstuk van de kraan met de gaatjes erin. Je kunt deze eventueel van de kraan afdraaien en vervangen als dat nodig is.

 

Het doel van de perlator

Dat er een sproeikop op de kraan wordt gezet heeft uiteraard een reden. Vroeger, bij een pomp, kletterde het water met een plens uit de leiding. Door de sproeikop wordt het water beter gedoseerd en krijg je een veel betere straal.

Een oude opening gaf nooit een straal. Daardoor spetterde het alle kanten op en was er een grote kans dat je nat werd en het water langs alle kanten spoot op je spoelbak. Door een gerichtere straal wordt dat voorkomen.

 

Lucht toevoegen

Als een kraan opengedraaid wordt, zorgt de perlator er voor dat er lucht de kraan inkomt. Door het toevoeren van lucht komt er minder water uit de kraan. Dat betekent een waterbesparing. Je hebt dit als gebruiker helemaal niet door, omdat de kracht van de straal niet afneemt door het toevoegen van lucht.

Sommige perlators voegen geen lucht toe en dat betekent dat er veel meer water uit de kraan komt. Bij een ligbad gaat het vullen dan veel sneller, een groot gemak als je in bad wilt. Bij een keukenkraan zul je dit niet aantreffen. Het verschil is makkelijk te zien: als het water bruisend lijkt wordt er wel lucht toegevoegd. Als het water helder is, dan komt er geen lucht bij.

 

Nieuwe varianten

Normaal gesproken zit de perlator vastgeschroefd op de uitloop. Bij sommige moderne kranen kun je deze kop ook als een soort kogel aantreffen die je kunt richten. Als je een kraan hebt met een handdouche, is de sproeikop op een slang gezet die je uit de kraan kunt trekken. Als je die uit de kraan trekt verandert de gewone straal in een douchestraal.

Soms heb je er een aparte knop voor om de soort straal te veranderen. Duidelijk is dat er nog steeds wordt gewerkt aan nieuwe varianten en mogelijkheden.

 

Schoonmaken

Soms is het filter in de perlator verstopt door vuil of kalk. Je kunt het mondstuk losschroeven en daarna het filter dat er in zit schoonmaken of afspoelen onder de kraan (die uiteraard het nog wel doet zonder het mondstuk). Daarna draai je de perlator er weer op en klaar is kees.

 

https://www.keukenkranen.net