Eurprivacy.nl
Image default
Gezondheid

Welke soorten koffie zijn er?

De koffieplant, ofwel coffea, bestaat in tientallen varianten die voornamelijk voorkomen in Afrika, Zuid-Oost Azië en in het algemeen in landen rond de evenaar.

Het verbouwen van deze houtige plant is geen sinecure: de koffieplant heeft een uitgebreid eisenpakket wil hij tot bloei komen. Zo moet het regelmatig regenen en de temperatuur moet tussen de 17 en 23 graden Celsius liggen.

Arabica (Coffea Arabica)

De oudste koffiesoort is de Coffea Arabica, die oorspronkelijk in Ethiopië, Zuid-oost Soedan en Kenia voorkwam. Samen met de Robusta zorgt het type Arabica voor 99% van de totale koffieproductie. De Arabica is een kwetsbare plant die vatbaar is voor ziektes en parasieten, met name de koffieroestziekte.

De plant staat graag in de schaduw van andere bomen en heeft regelmatig water nodig, maar verdraagt geen lange natte perioden. Daarbij houdt de Arabica niet van te lage temperaturen, droogte en harde wind. De Arabica groeit daarom het liefst in tropische gebieden op een hoogte tussen de 800 en 2200 meter.

Omdat er in deze gebieden weinig zuurstof is, groeit de plant erg langzaam. Hierdoor is de oogst kleiner en zijn Arabica-bonen gemiddeld duurder dan Robusta-bonen. De Arabica wordt gezien als de koffie van de beste kwaliteit. De smaak van Arabica is aromatisch en zacht.

Robusta (Coffea Canephora)

De naam zegt het al: in vergelijking met de Arabica is de variant Robusta beter bestand tegen ziekten en temperatuurschommelingen. De Robusta groeit ook in lager gelegen gebieden en groeit veel sneller dan de Arabica. De Robusta heeft een hoger cafeïnegehalte dan de Arabica en heeft een zeer uitgesproken en bittere smaak.

Andere soorten

De meest gebruikte koffieplanten zijn de Arabica en de Robusta. Toch zjin er ook enkele kleinere varianten, zoals bijvoorbeeld de Liberica. De bonen van de Liberica worden beschouwd als inferieur in vergelijking met Arabica of Robusta, omdat de bladeren van dit type koffieplant meer cafeïne bevatten dan de bonen. In de export neemt de Liberica daarom geen grote plaats in.

Blends

Vaak vind je in zogenaamde ‘blends’ een combinatie van Robusta en Arabica. Roodmerk is bijvoorbeeld een melange van 70% Arabica en 30% Robusta. Goudmerk geeft aan dat het om 100% Arabica gaat. Verder heb je ook nog de Organo Gold koffie gemengd met het gezonde kruid Ganoderma.

https://www.gezondekoffie.be