Eurprivacy.nl
Image default
Zakelijke dienstverlening

Welk rijbewijs heb ik nodig om met een aanhanger te rijden?

Stel, je wilt een zwaar meubel vervoeren, dan kun je dit doen op een aanhanger. Het is niet zeker dat je dan met je ‘normale’ rijbewijs met deze aanhanger mag rijden. Je twijfelt en dus ga je op onderzoek uit. Je komt van alles tegen over geremde of ongeremde aanhangers, de grootte en totaalgewicht. In onderstaande tekst leggen een aantal dingen uit over het rijden met een aanhanger. Vind je het toch wel makkelijk om zelf een aanhanger te hebben? Kijk dan bij Van Laar aanhangwagens

Wat is toegestaan met rijbewijs B?

Met rijbewijs B is het toegestaan om een aanhanger te trekken. Het gaat dan om een lichte aanhanger met een maximaal toegestane gewicht van 750 kilo. In deze 750 kilo wordt ook het gewicht van de aanhanger zelf meegeteld. Daarnaast mag het totaalgewicht van de auto en aanhanger samen niet meer dan 3500 kilo zijn. Je mag dus niet rijden met een bakwagen als daar ook een aanhanger achter hangt. Let op in buitenland kunnen deze regels anders zijn. Kijk hier van te voren goed naar. 

Wat is toegestaan met rijbewijs BE?

Met het rijbewijs BE is het toegestaan om een zwaardere aanhanger te trekken. Je mag dan aanhangwagens trekken met een maximum totaalgewicht tot 3500 kilo, mits de auto en trekhaak het aankunnen. Ook hier wordt het gewicht van de aanhanger meegenomen in de berekening. Een rijbewijs BE is dus nodig als je met een zware aanhanger wilt rijden. Heb je de aanhangwagen eenmalig nodig, dan is het misschien verstandiger om een bekende te vragen die al over dit rijbewijs beschikt. Ga je vaker een zware aanhanger gebruiken? Dan is het aan te raden om een BE rijbewijs te halen. Let altijd goed op welk type aanhanger je koopt. 

Welk rijbewijs moet ik hebben als mijn lading zwaarder is?

Als je met een aanhanger zwaarder dan 3500 kilo wilt gaan rijden, dan heb je een CE-rijbewijs nodig. Dit wordt doorgaans een vrachtwagenrijbewijs genoemd. De meeste ‘normale’ auto’s kunnen 3500 kilo trekken. Laat dit vervoer uitvoeren door iemand die ervaren is en beschikt over een rijbewijs. Ga vooral niet zelf met deze zware lading rijden, zo voorkom je ongelukken.