Eurprivacy.nl
Image default
Gezondheid

Waarom is veel stilzitten zo slecht voor de gezondheid?

Mensen zitten tegenwoordig steeds meer stil op een dag. Dit geldt voor mensen die werken op kantoor, maar ook voor jongeren die steeds meer gamen in plaats van sporten en buitenspelen. Uit onderzoeken blijkt dat een groot deel van de Nederlanders niet aan de bewegingsrichtlijnen voldoet. Gemiddeld zitten volwassenen meer dan negen uur stil, voor jongeren geldt dat dit zelfs tien uur gemiddeld is. Jongeren bewegen wel meer, maar zitten dus ook meer stil. Het vele stilzitten van mensen blijkt niet goed voor de gezondheid zijn. Verder in dit artikel worden de gezondheidsproblemen opgesomd, en wordt verteld wat je kan doen om de situatie te verbeteren.

Gezondheidsproblemen

Het vele zitten zorgt voor minder beweging en dit kan verschillende gezondheidsproblemen met zich mee brengen. Het aantal mensen met overgewicht of diabetes is de afgelopen jaren sterk gestegen, en ook de kans op hart en vaatziekten en depressieve klachten is zeer sterk aanwezig. Dit komt allemaal omdat bewegen ervoor zorgt dat je afweersysteem sterker wordt. Daarbij komt ook kijken dat het risico op deze klachten wordt verkleind met een gezonde leefstijl. Zitten kan ook nog andere problemen met zich mee brengen en dit heeft vooral te maken met de verkeerde zithouding. Een slechte zithouding, dus bijvoorbeeld te veel met een gebogen rug werken, kan er voor zorgen dat er klachten komen bij verschillende spieren. De meest voorkomende problemen liggen bij de rug, nek en schouders. Dit alles heeft te maken met verkeerde houdingen die worden aangenomen bij het werk of bij bijvoorbeeld het gamen.

Oplossingen weinig beweging

Het helpt om vaste bewegingsmomenten op een dag te plannen. Zo kan je bijvoorbeeld bij een pauze een wandeling maken, of een andere activiteit ondernemen. Ook naar het werk of van het werk naar huis gaan kan je mogelijk ook doen met de fiets in plaats van de auto. Verder kan je ook nog denken aan andere momenten om in plaats van zitten even te staan. Denk bijvoorbeeld aan het bellen met mensen of het vergaderen. Om helemaal goed te zijn moet je eigenlijk instellen dat je elk uur even je benen strekt. Er zijn bepaalde apps voor op de telefoon of op een horloge die je een herinnering sturen als je weer even moet bewegen. Dit kan helpen voor mensen die nog wel is vergeten om even te bewegen.

Oplossingen zithouding

Eerder is al besproken dat er ook gezondheidsproblemen komen door de verkeerde zithouding. Ook dit kan je verbeteren door verschillende maatregelen te nemen. Ten eerste is het belangrijk om de goede meubelstukken uit te zoeken. Dit betekent dat je een goed bureau moet hebben en een goede bureaustoel. Een tip is om een verstelbaar bureau aan te schaffen. Deze bureaus geven je de mogelijkheid om op de goede hoogte te werken, en geven je de mogelijkheid om delen van een dag staand te werken. De tip voor een bureaustoel is om een mooie ergonomische bureaustoel aan te schaffen. Deze bureaustoelen zijn speciaal gemaakt voor mensen die veel uren doormaken in een stoel. Je kan deze stoelen zo instellen dat ze precies voor jouw lichaam goed staan. Verder zijn er ook nog punten waar je op moet letten bij het zitten zelf. Zo moeten je benen op 90 graden staan, en is het belangrijk dat de armleuningen gelijk staan aan het bureau. Verder moet het beeldscherm niet te dichtbij, maar ook niet te ver weg staan. Te dichtbij is slecht voor de ogen, en te ver zorgt ervoor dat je naar voren gebogen gaat zitten.