Eurprivacy.nl
Image default
Gezondheid

Vriendin naar de psycholoog

Het zat er al een tijdje aan te komen, ze was depressief en had nauwelijks de energie om voor zichzelf te zorgen, dus stimuleerden we haar om hulp te zoeken bij een psycholoog. Dat zette me aan het denken, want een psycholoog is een normaal begrip voor een normale baan, maar wat houdt psycholoog zijn eigenlijk in? Een snelle internet search hielp me al snel. Psychologen of psychologes zijn deskundigen op het gebied van het innerlijk leven. Innerlijk leven? Daar moet je dan denken aan de gedachtes, gevoelens en motivaties van mensen. Ook zijn psychologen experts op het gebied van menselijk gedrag. Je kunt het zo zien: een psycholoog snapt waarom mensen zijn zoals ze zijn en doen zoals ze doen. Lees er alles over op de blogwebsite Gezondheidstaatvoorop.nl.

Wat is het verschil tussen een psycholoog en psychiater?

De woorden psycholoog en psychiater worden vaak als synoniemen beschouwd, maar eigenlijk betekenen ze niet hetzelfde. De verwarring wordt veroorzaakt doordat beide functies gespecialiseerd zijn in het diagnosticeren en behandelen van psychische stoornissen en andere problemen die te maken hebben met de psychologie van een persoon. Een psychiater is een arts, in tegenstelling tot een psycholoog. Een psycholoog is slechts een gedragsdeskundige. Omdat een psycholoog geen arts is, mag hij of zij geen medicatie voorschrijven.

Iedereen kan psycholoog zijn

Wat overigens een grappig feitje is, is dat de term “psycholoog” wettelijk niet beschermd is. Dat heeft als gevolg dat in principe iedereen zichzelf een psycholoog kan noemen. Ik ben een psycholoog, jij bent een psycholoog, wij zijn allemaal psychologen! Dit betekent overigens ook dat ik het volle recht heb om op alles met “vertrouw me, ik ben een psycholoog” mag reageren.

Verschil tussen psychologen

Binnen de psychologie heb je ook nog eens verschillende opleidingsniveaus. Er zijn psychologen die een bachelor op hbo-niveau hebben gehaald en psychologen die een master op academisch niveau hebben gehaald. Het verschil tussen deze twee psychologen is dat de tweede als wetenschapper is opgeleid, en dus eerder onderzoek zal uitvoeren in het gebied van de psychologie en erg uitgebreide theoretische kennis bezit over de psychologie. Dit is alles wat mijn korte internet search heeft opgeleverd over een psycholoog, toevallig weer wat geleerd!