Eurprivacy.nl
Image default
Gezondheid

Verschillende soorten thermometer

Wat zijn de verschillende soorten thermometers?

Niet elke thermometer wordt op dezelfde manier gemaakt. U kunt kiezen uit een van de volgende typen:

Digitaal
Kwik/Alcohol
Vloeibaar kristal
Thermometer vlees/voedsel

Digitaal
Een digitale thermometer is het meest gebruikelijke type thermometer en wordt algemeen beschouwd als de veiligste in het gebruik. Het is ofwel een traditioneel staafje, of bevat een sonde aan het uiteinde die over het voorhoofd kan worden gescand. In beide gevallen wordt de temperatuur weergegeven op een gemakkelijk af te lezen scherm.

Kwik/Alcohol
De eerste kwikthermometers werden uitgevonden in 1714. Kwik is een dicht, giftig metaal, en daarom raadt het Environmental Protection Agency (EPA) u aan zeer voorzichtig met dit type thermometer om te gaan.

Vloeibaar kristal
Heeft u ooit een stemmingsring van kleur zien veranderen? Thermometers met vloeibaar kristal werken op dezelfde manier! Ze zijn hittegevoelig en bevatten een genummerd paneel dat van kleur verandert om de temperatuur aan te geven.

Thermometer vlees/levensmiddelen
U kunt een speciale thermometer kopen om te koken! Een voedselthermometer steekt rechtstreeks in uw vlees om er zeker van te zijn dat de interne temperatuur volledig gaar is.

Wat is het verschil tussen een digitale en een kwikthermometer?

Zowel digitale als kwikthermometers zijn vrij nauwkeurig, maar een digitale thermometer is over het algemeen veiliger in het gebruik. U hoeft zich ook geen zorgen te maken over het opruimen van giftige stoffen als uw digitale thermometer kapot gaat.

De kenmerken van digitale thermometers zijn:

Digitale thermometers zijn afhankelijk van metalen sondes en elektriciteit om te werken.
U kunt de temperatuur gemakkelijk aflezen omdat de cijfers op een scherm worden weergegeven.
Een digitale thermometer geeft snellere resultaten dan een kwikthermometer.
Het is raadzaam digitale thermometers te gebruiken om de temperatuur van een kind of baby op te nemen, omdat ze veiliger zijn in het gebruik.

Hier volgen de kenmerken van kwikthermometers:

Kwikthermometers berusten op de natuurlijke chemische reactie tussen kwik en warme of koude temperaturen.
U leest de temperatuur af door te kijken waar de staaf op de lijnen terechtkomt. De grootste lijn is 1°F en de kleinste lijn is 0,2° F.
Kwikthermometers zijn bestand tegen kook- en vriestemperaturen, terwijl digitale thermometers in extreme omstandigheden stuk kunnen gaan.
Het is gevaarlijk als een kwikthermometer op de grond verbrijzelt, omdat kwik giftig is.

Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de effecten van kwik, maar ouders moeten er rekening mee houden dat het veel veiliger is om digitale thermometers voor uw kinderen te gebruiken.
Op welke verschillende manieren kan een thermometer worden gebruikt?
Een thermometer is ontworpen om op veel verschillende manieren uw temperatuur op te nemen. Er zijn zelfs thermometers die voor bepaalde delen van het lichaam zijn ontworpen.

Axillaire thermometer (onder uw arm)
Oraalthermometer (onder uw tong)
Thermometer in de oorschelp (in uw oor)
Rectale thermometer (in uw rectum)
Temporale slagader- of infraroodthermometer (over uw voorhoofd)

Okselthermometer
Hopelijk heb je deodorant gebruikt, want de okselthermometer glijdt zo in je oksel. De meeste digitale thermometers kunnen als okselthermometer worden gebruikt, dus houd daar rekening mee als u er een in uw medicijnkastje hebt.

Mondthermometer
Voor het meten van de orale temperatuur kan meestal een kwikthermometer of een digitale thermometer worden gebruikt. Er zijn ook fopspeenthermometers verkrijgbaar, die bedoeld zijn voor baby’s van 3 maanden of jonger.

Oorthermometer
Haal het oorsmeer uit uw oor, want een oorthermometer gaat in uw oor. Dit type thermometer is meestal klein en heeft een sonde aan het uiteinde die in de gehoorgang gaat.

Rectale thermometer
Het kan moeilijk zijn om de temperatuur van jonge kinderen op te nemen, omdat ze nog niet stilzitten. Een rectale thermometer is een goede oplossing en wordt vaak aanbevolen voor zuigelingen.

Voorhoofdthermometer
Een voorhoofdthermometer, of infraroodthermometer, is de laatste jaren zeer populair geworden. Het gebruik van dit soort thermometer is heel eenvoudig en het is ook een van de meer comfortabele opties.

De hierboven genoemde thermometers kunnen digitaal zijn of gevuld met kwik, alcohol of vloeibare kristallen. Het hangt gewoon van de fabrikant af! Lees de verpakking wanneer u een nieuwe thermometer koopt om te zien hoe deze moet worden gebruikt.

Welk type thermometer is het meest nauwkeurig?

Het is ook belangrijk om de thermometer minstens 30 seconden op zijn plaats te houden als u een digitale thermometer gebruikt. Voor het beste resultaat moet u ten minste 20 minuten voordat u uw temperatuur meet, niets eten of drinken.

thermometer