Eurprivacy.nl
Image default
Eten en drinken

Tips voor het opslaan van honing

Honing is een natuurlijk product dat door bijen wordt geproduceerd. Honing is een heerlijke toevoeging aan onder andere: thee, yoghurt of een pannenkoek. Het voordeel van honing is dat het in principe onbeperkt houdbaar is, dus de zorgen dat het product over de datum kan gaan wordt volledig weggenomen. Op honing uit bijvoorbeeld de supermarkt staat wel een houdbaarheidsdatum, maar die staat er omdat het volgens de wet verplicht is. Wanneer de honing al een lange tijd geopend is, kan deze gaan kristalliseren, dit betekent echter niet dat de honing niet meer goed is. Om de honing zo lekker mogelijk te houden, zijn er een aantal dingen die gedaan kunnen worden.

Bewaaromstandigheden

De beste plek om honing op te slaan is een zo neutraal mogelijk omgeving. Hiermee wordt een locatie bedoeld waar het zowel niet vochtig als heet is. Rond een kamertemperatuur van 21 graden Celsius blijft de honing het beste bewaard. Naast de temperatuur en vochtigheid is er voor honing ook een voorkeur qua licht. Honing is het beste opgeslagen op een donkere plek, dus niet bij het keukenraam waar de zon ook nog eens op schijnt. Een ander punt waar rekening mee gehouden moet worden is de omgeving waar de honing opgeslagen wordt. Al staat deze op een droge koele plek, als deze plek naast bijvoorbeeld een oven staat zal deze met regelmaat verwarmd worden.

Om te voorkomen dat er vocht bij de honing komt, is het belangrijk dat er met een droge lepel de honingpot wordt ingegaan. Een natte lepel zorgt er voor dat er alsnog vocht bij de honing komt. Wanneer dit gebeurt kan de honing gaan gisten.

Verpakking

Voor de opslag van honing is de omgeving het belangrijkste aspect. Toch kan de verpakking ook een rol spelen. Zoals hierboven benoemd is het belangrijk dat er geen vocht bij de honing komt, om dit volledig uit te sluiten zijn er handige verpakkingen ontworpen. Honingflessen met een knijpdop zijn erg handig, zo kan de honing uit de verpakking geknepen worden zonder dat hier een lepel of dergelijke in hoeft te gaan. Glazen potjes zijn ook een goede verpakkingsmethode. De kans dat hier vocht in komt is wel groter, omdat de honing zelf uit de pot gehaald moet worden. Het voordeel van zulke glazen potten is dan weer dat er een honinglepel in past en de honing goed zichtbaar is vanaf buiten de pot. Glazen potten zijn vaak hitte en vries bestendig, wat ook een voordeel met zich mee kan brengen.