Eurprivacy.nl
Image default
Woning en Tuin

Moet je een waterontharder onderhouden?

Als je van plan bent om een waterontharder in je woning te laten plaatsen wil je natuurlijk eerst wat meer weten over een dergelijk systeem. Ook als je reeds in het bezit bent van een waterontharder heb je vast nog wel wat vragen omtrent het onderhoud aan het apparaat. De belangrijkste vraag is misschien wel: moet je een waterontharder onderhouden? Het antwoord op die vraag is heel simpel, want inderdaad moet ook dit apparaat met enige regelmatig onderhouden worden. Bepaalde aspecten van het onderhoud aan je waterontharder kun je eenvoudig zelf uitvoeren. Andere werkzaamheden kun je het beste overlaten aan een specialist in wateronthardingssystemen.

Hoe vaak onderhoud plegen?

Waterontharders moeten tenminste één keer per jaar worden onderhouden. Bij vakkundig onderhoud aan de waterontharder worden de onderdelen gereinigd en gecontroleerd. Daarnaast wordt het regeneratiezout gecontroleerd en aangevuld en zorgt de specialist voor een meting van de waterhardheid. Op deze manier kan hij controleren of de waterontharder zijn werk nog wel naar behoren uitvoert. Als dit niet het geval is, zal hij het apparaat zodanig afstellen dat het je leidingwater weer perfect zuivert.

Wat kan ik zelf doen en waarvoor heb ik een specialist nodig?

Voor het grotere onderhoud aan je waterontharder kun je het beste een vakman inhuren. Hij doet dit werkt dagelijks en weet hierdoor precies waar hij op moet letten om het apparaat weer optimaal te laten draaien. Natuurlijk kun je zelf ook een bijdrage leveren aan het onderhoud van je waterontharder. Zo kun je zelf het regeneratiezout vervangen en aanvullen. Dit zout is nodig om de filters in de waterontharder goed te laten werken. Als er te weinig zout in het reservoir aanwezig is, nemen de filters het calcium niet meer goed op. Dit zou betekenen dat je opnieuw last krijgt van kalk in je leidingwater.

Is onderhoud waterontharder duur?

Bij de meeste Nederlandse producten en aanbieders van waterontharders kun je terecht voor een onderhoudsabonnement. Hiermee ben je altijd verzekerd van een 100% werkend apparaat dat niet aan kracht verliest. Bij dit onderhoudsabonnement is een jaarlijks of tweejaarlijks onderhoud inbegrepen. De prijs van het abonnement hangt onder meer af van het type systeem.