Eurprivacy.nl
Image default
Woning en Tuin

Hoeveel zonnepanelen zijn er nodig om een huis van energie te voorzien?

Hoewel er veel factoren betrokken zijn bij het bepalen van het aantal zonnepanelen dat nodig is om uw huis van stroom te voorzien, is er een basisformule. We geven als Ribbers Solarworks uit omgeving Doetinchem enkele richtlijnen voor de gemiddelde huiseigenaar met betrekking tot het aantal panelen om zowel de elektrische als de warmwaterbehoefte aan te drijven.

Hoeveel zonnepanelen moeten een gemiddeld huishouden voorzien?

Een standaard huis met ongeveer 1.500 vierkante meter met ongeveer 100 Euro per maand aan elektriciteitskosten. Zo’n huis heeft over het algemeen ongeveer 16 zonnepanelen nodig om de elektriciteitsbehoefte volledig te dekken.

Als u het water wilt verwarmen voor een familie van vier personen zouden twee extra thermische zonnepanelen nodig zijn. “Het gemiddelde warmwaterverbruik wordt gecompenseerd door ongeveer 70 procent.”

Wat is het verschil tussen fotovoltaïsche panelen en thermische zonnepanelen?

De cellen in de fotovoltaïsche panelen wekken elektrische energie op door zonnestraling (zonlicht) om te zetten in een elektrische stroom. Fotovoltaïsche (PV) cellen zijn gemaakt van verschillende materialen, waaronder verschillende soorten silicium, arseen en selenium.

Zonnethermische panelen zijn een gesloten systeem van buizen die een oplossing bevatten die vergelijkbaar is met antivries. Zonnethermische panelen verzamelen zonnewarmte en brengen deze over naar warmwatertanks. Deze elektrische warmwatertanks zouden het beste werken voor het gebruik van zonnewarmte.

Wat is van invloed op het aantal zonnepanelen dat nodig is om uw huis van stroom te voorzien?

Afhankelijk van de richting waarin uw huis ligt – noord/zuid of oost/west – heeft u meer of minder zonneschijn tot uw beschikking om te zetten in zonne-energie. De andere primaire factor is hoeveel schaduw uw huis krijgt.

Neem contact op met een professional voor een beoordeling van uw huis. Zij zullen gebruik maken van speciale technologie om te meten hoeveel zon uw huis ontvangt in een jaar, die op zijn beurt laat zien hoeveel stroom u zou kunnen opwekken. Ze zullen ook gebruik maken van een speciaal apparaat om schaduw en toegang tot de zon te meten. Zodra ze alle informatie hebben verzameld, downloaden ze het in een programma dat ons een nauwkeuriger meting van elektrische besparingen en output geeft.

Wat is de invloed van het aantal panelen op de “terugverdientijd”?

In het algemeen, voor de gemiddelde woning (en 16 panelen), duurt het ongeveer zes tot acht jaar om de kosten van de installatie terug te betalen. Bovendien kunt u bij sommige energiebedrijven een contract afsluiten voor de verkoop van overtollige stroom die in het algemene elektriciteitsnet moet worden teruggevoerd, waardoor u in de loop van de tijd nog meer geld bespaart.

Zonnepanelen zijn in de loop der jaren aanzienlijk in prijs gedaald. Zeven jaar geleden bedroegen de algemene kosten van een 50-watt paneel 215 Euro, oftewel 4,30 per watt. Tegenwoordig kost een 50-watt paneel 75 Euro, oftewel 1,50 per watt.

Maar de panelen zelf zijn het goedkoopste onderdeel. De kosten voor de componenten van het zonnestelsel, zoals de omvormers, de bedrading en de montage, kunnen gemiddeld 6.500 Euro bedragen. U moet ook rekening houden met de kosten voor de installatie, vergunningen en inspecties. De gemiddelde huiseigenaar zal tussen de 2.000 en 5.000 Euro betalen om een geschikt zonnepaneel systeem dat vergunningen en inspecties omvat te installeren.

Als uw huis vooral schaduwrijk ligt en je bent niet bereid om de omliggende bomen ver verwijderen, kan het bijna het dubbele van de tijd voor de terugverdientijd.

Houd er rekening mee dat de meeste zonnepaneelsystemen naar schatting zo’n 25 tot 30 jaar meegaan. Gas, olie en elektriciteit geven je geen terugverdientijd. Huishoudens die gebruik maken van zonnepanelen (voor stroom) zijn in staat om de energiekosten op lange termijn te stabiliseren. Je wordt niet geraakt door de schommelingen op de energiemarkt.

Een opmerking over de stimuleringsmaatregelen van de overheid

Momenteel kunnen huiseigenaren profiteren van een verscheidenheid aan overheidssprikkels om een deel van de kosten van het systeem terug te betalen.

Wilt u meer informatie over de aanschaf of installatie van zonnepanelen kijk dan even op onze website: ribbers-solarworks.nl