Eurprivacy.nl
Image default
Woning en Tuin

Kunstgras en wateroverlast

Heb je helemaal geen groene vingers, maar wil ja toch graag een mooie, groene tuin? Een tuin waar je weinig onderhoud aan hebt? Dan is kunstgras een perfecte oplossing. Niet alleen heb je het hele jaar door een prachtige, groene tuin, het lost ook nog eens veel problemen op. Periodes waarin het heel veel regent kan namelijk zorgen voor wateroverlast. Het overtollige regenwater kan niet weglopen en zorgt voor grote waterplassen en misschien wel een ondergelopen grasmat. Met kunstgras heb je dit probleem niet. Als het op een zorgvuldige manier wordt aangelegd, zakt het regenwater rustig in de grond en voorkom je dat je tuin blank staat. Maar waar moet je nu op letten om te voorkomen dat je last krijgt van wateroverlast bij het plaatsen van kunstgras?

Hevige regenbuien

Het klimaat in Nederland is aan het veranderen. Hierdoor hebben we steeds vaker te maken met wateroverlast. Dit wordt door een aantal factoren veroorzaakt. Allereerst regent het minder vaak dan voorheen, maar als het regent valt er in een korte tijd wel heel veel regen. De regenbuien worden hierdoor steeds heviger. Daarnaast kiezen mensen steeds vaker voor tegels in de tuin, vaak door tijdgebrek. Tegels absorberen geen water en als een groot gedeelte van de tuin betegeld is, is de kans vele malen groter dat de tuin onder water komt te staan bij een heftige regenbui. Door alle tegels heeft het overtollige water geen mogelijkheid om weg te zakken in de grond. Met als gevolg dat het regenwater rechtstreeks het riool instroomt. Het resultaat; complete straten komen blank te staan.

Waterdoorlatend kunstgras

Van nature heeft kunstgras een drainerende werking die heel erg goed te noemen is. Per minuut laat kunstgras zo’n 60 liter water door. In kunstgras zitten hele kleine gaatjes. Deze gaatjes maken het mogelijk dat regenwater weg kan stromen en niet op het gras blijft staan. Als het heel hard regent kan de grasmat het water tijdelijk opslaan, daarna zakt het geleidelijk de grond in. De natuur heeft hier baat bij én een overstroming van de riolering wordt voorkomen. Kunstgras moet echter wel op een juiste manier geïnstalleerd worden. De ondergrond moet bijvoorbeeld ook waterdoorlatend zijn. Als het voor het regenwater niet mogelijk is om in de grond weg te zakken of op een goede manier afgevoerd kan worden, dan komt het vast te zitten tussen de onderlaag en de grasmat. Niet alleen ontstaan hierdoor plassen, het zorgt ook voor het plooien van je grasmat.

Kunstgras leggen op zand

Wanneer je kunstgras aan wilt leggen op een ondergrond van zand, is het belangrijk dat je dit niet doet op zwart zand. Zwart zand geeft namelijk problemen met de afwatering. Het kunstgras laat het water wel door, maar zwarte grond zorgt ervoor dat het water niet snel genoeg wordt afgevoerd. Je zou in plaats van zwarte grond kunnen kiezen voor een ondergrond van betongranulaat of menggranulaat. Dit laat allebei goed water door en het is ook nog eens heel erg stevig, waardoor de grasmat jarenlang recht en strak blijft liggen.

https://www.kunstgrasdirect.nl