Eurprivacy.nl
Image default
Woning en Tuin

Eiken vloeren en vloerverwarming

eiken vloeren én vloerverwarming, geen goede combinatie is vast wat u denkt. Niets is echter minder waar. Al is het altijd belangrijk om in zo’n situatie voor het juiste soort hout voor uw houten vloer te kiezen. Niet alle houtsoorten zijn geschikt om te worden gelegd in combinatie met vloerverwarming. Bij eiken vloeren (ga naar de website) is dit wel het geval.

Eiken vloeren werken

Iedereen weet dat hout ‘werkt’. Met name onder invloed van vocht en warmte. Het zet uit of het krimpt. Door toepassing van vloerverwarming onder een houten vloer, zal deze werking versterkt  worden. De kans bestaat dat uw houten vloer scheurt en onherstelbaar beschadigd raakt. Deze problematiek is het grootst wanneer u zonder gedegen advies, kiest voor een houten vloer die niet zo sterk is. Gelukkig kunnen eiken vloeren juist prima toegepast worden in combinatie met vloerverwarming. eiken vloeren zijn zeer sterk en temperatuurverschillen die ontstaan bij het gebruik van een vloerverwarming, worden goed opgevangen.

Enkele tips voor eiken vloeren in combinatie met vloerverwarming

Het is belangrijk om rekening te houden met de zogenaamde ‘warmteweerstand’. De warmteweerstand bepaalt namelijk hoeveel warmte de eiken vloeren doorgeven bij gebruik van vloerverwarming. Want u wilt het natuurlijk wel aangenaam warm hebben. Niet alleen vanwege de natuurlijke warme uitstraling van eiken vloeren, maar vooral bij winterse koude temperaturen en de vloerverwarming overuren moet maken. De ideale warmteweerstand ligt tussen Rc 0,09 en Rc 0,12. Is de warmteweerstand hoger dan Rc 0,15 dan raden wij af dat soort hout te gebruiken als vloer in combinatie met vloerverwarming.

Wanneer de vloerverwarming dienst doet als hoofdverwarming adviseren wij u om voor lamelparket te kiezen. Planken zijn minder gevoelig voor temperatuurschommelingen. Iets dat natuurlijk zeer sterk aanwezig is bij alleen een vloerverwarming om je huis lekker op temperatuur te krijgen en te houden. Daarom raden wij ook aan om geen grotere temperatuurverschillen op te wekken. Verzet uw thermostaat steeds in stappen van maximaal 2°C.

De luchtvochtigheid is ideaal voor eiken vloeren in combinatie met vloerverwarming wanneer deze ligt rond de 60%.

Kortom, vloerverwarming en eiken vloeren zijn dus een prima combinatie wanneer je rekening houdt met de dikte van het hout, de Rc waarde én de manier waarop de vloer gelegd wordt: zwevend of verlijmd. Bij www.baxhouthandel.com nemen al uw eventuele bedenkingen weg door u hierover goed in te lichten.