Eurprivacy.nl
Image default
Gezondheid

De gezondheidsvoordelen van intermittent vasten

Vasten – het vrijwillig beperken van de eetgewoonten – wordt al eeuwenlang beoefend, om filosofische en religieuze redenen, en voor een betere gezondheid. 

De oude Griekse arts Hippocrates pleitte ervoor om bepaalde kwalen te behandelen, omdat hij geloofde dat het vasten het lichaam hielp zichzelf te genezen. Moslims vasten tijdens de ramadan. Joden en Hindoes houden vastendagen, en katholieken onthielden zich 24 uur van voedsel alvorens de heilige communie te ontvangen. Het vasten werd voor het eerst vermeld in de 5e eeuw voor Christus en is nu een gezondheidstrend van de bovenste plank geworden. 

Bij intermittent vasten, ook wel tijdsbeperkt eten genoemd, gaat het erom de tijdspanne waarbinnen je eet te beperken, om je taille te verkleinen. Uit een recente studie in het New England Journal of Medicine blijkt dat 75% van de ondervraagde vrouwelijke artsen intermittent fasting gebruikt voor hun eigen gewichtsverlies. 

Kan helpen bij gewichtsverlies 

Talrijke studies hebben aangetoond dat intermittent fasting mensen kan helpen gewicht te verliezen. Bijvoorbeeld, een 2015 systematische review van 40 studies vond dat, gemiddeld, studie deelnemers 7-11 pond verloren over een periode van 10 weken.

Hoe gewicht te verliezen en het eraf te houden met het juiste dieet en de juiste mentaliteit

Het is echter onduidelijk of intermittent fasting beter is dan basis caloriebeperking. Een studie uit 2017 vond bijvoorbeeld dat een groep die om de andere dag vastte (door 75% van hun calorieën te snijden) niet meer gewicht verloor dan een vergelijkingsgroep die gewoon elke dag hun calorieën met 25% verminderde. 

Een andere studie uit 2021 vond vergelijkbare resultaten dat om de dag vasten niet leidde tot een groter vetverlies dan goede, ouderwetse caloriebeperking.

Kan ontstekingspijn verminderen

Wanneer je lichaam nuchter is, betekent dit dat je glucosereserves zo goed als leeg zijn, wat pijnlijke ontstekingen kan helpen verminderen, zegt Andrew Wang, MD, een professor in immunobiologie aan de Yale School of Medicine.

Om te begrijpen hoe, is het belangrijk om te kijken wat intermitterend vasten met je lichaam doet. Als je voor langere tijd vast, verbruikt je lichaam al zijn glucose – de belangrijkste brandstof die je op de been houdt – en komt het in een proces dat ketose heet, waarbij het ketonen verbrandt als brandstof en energie.

Het idee is dat je lichaam minder ontstekingen produceert wanneer het ketonen verbrandt in vergelijking met glucose, wat kan verklaren waarom sommige studies hebben gevonden dat diëten die ketose bevorderen ook ontstekingspijn verlichten. 

Kan dementie voorkomen

Wanneer we ouder worden, zijn onze organen vatbaar voor chronische ontsteking, “inflammaging” genoemd, zegt Wang. 

Chronische ontsteking kan bijdragen aan cognitieve achteruitgang en dementie, mogelijk door de opbouw van plaque in de hersenen. Vasten kan helpen om dit tegen te gaan door ontstekingen te verminderen, zegt Wang. 

Onderzoek bij dieren suggereert dat vasten de ontwikkeling van Alzheimer kan vertragen. Hoewel het onderzoek nog niet bij mensen is uitgevoerd, bleek uit een onderzoek uit 2019 dat intermittent fasting de cognitieve achteruitgang kan vertragen en de symptomen van de ziekte van Alzheimer bij muizen kan verbeteren. Bekijk ook de website voor Een Maatje Minder.

http://eenmaatjeminder.nl