Eurprivacy.nl
Image default
Aanbiedingen

Veelgestelde vragen over de Verklaring Omtrent Gedrag

Wanneer je een VOG moet aanvragen kan dit komen omdat je een functie krijgt waarin dit verplicht is vanuit de wet of vanuit je werkgever. Ben je onderwijzer, dan is het bijvoorbeeld wettelijk verplicht om overeen VOG, ook wel Verklaring Omtrent Gedrag, te beschikken. Toch kunnen er allerlei vragen ontstaan die je niet direct aan je werkgever kunt stellen. Waarom moet je bijvoorbeeld over een VOG beschikken en wanneer krijg je geen VOG? Er kunnen veel vragen ontstaan hierover en daarom hebben wij de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet. Hierop geven wij jou antwoord in dit artikel.

Waarom een VOG nodig?

In verschillende gevallen kan het zijn dat je een VOG nodig hebt. Dit is bijvoorbeeld zo als je een functie gaat vervullen waarin gewerkt wordt met vertrouwelijke gegevens, maar ook als je bijvoorbeeld met kwetsbare personen gaat werken dan heb je deze nodig. Ook kan het geval zijn dat je een VOG nodig hebt als je ergens werk gaat verrichten, waar je te maken hebt met vertrouwelijke gegevens.

Wanneer krijg je geen VOG?

Het kan voorkomen dat je geen VOG krijgt. Dit heeft te maken met twee aspecten: relevantie en actualiteit van het incident dat heeft plaatsgevonden. Hierdoor beschik je over een strafblad, waardoor het voor kan komen dat je VOG aanvraag geweigerd wordt. Het is niet per direct het geval dat je geen VOG krijgt als je ooit met Justitie in aanraking bent gekomen. Dit is afhankelijk van de ernst van het delict, de straf die je hebt gekregen hiervoor en de datum waarop je het delict hebt gepleegd.

Hoe word een VOG aanvraag beoordeeld?

Heb je geen strafbare feiten op je naam staan, dan krijg je altijd een VOG. Wanneer krijg je dan geen VOG? Dat is dus het geval als de strafbare feiten relevant zijn voor het doel dat je met de VOG hebt. Heb je strafbare feiten gepleegd, dan zal Justis (onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid) namelijk kijken of deze strafbare feiten relevant zijn voor het doel van de VOG-aanvraag.

Hoe lang is een VOG geldig?

Een VOG heeft geen geldigheid voor een bepaalde periode, omdat de beoordeling een momentopname is. Het kan dus voorkomen dat een werkgever naar een nieuwe VOG vraagt. Dit hangt dus af van de werkgever of van het ministerie dat verantwoordelijk is voor deze regelgeving.

https://www.vognodig.nl/blog/wanneer-vervalt-een-strafblad