Eurprivacy.nl
Image default
Aanbiedingen

Kan ik mijn huis verkopen zonder makelaar?

De prijzen op de huizenmarkt zijn de afgelopen jaren alleen maar omhoog gegaan. Onlangs is er een kleine prijsdaling geweest en mensen vragen zich af of ze hun huis moeten verkopen. De vraag is dan of u bij de verkoop van uw huis een makelaar wilt inschakelen. Een makelaar brengt vele voordelen met zich mee en kan daarmee de verkoop veel gemakkelijker maken voor u. Een goed voorbeeld van een dergelijke makelaar is Huizenbemiddelaar Zundert.

Wat als ik besluit mijn woning zonder makelaar te verkopen?

Als u besluit om uw woning helemaal zelf te verkopen is er een aantal zaken waar u op moet letten. Allereerst een goede voorbereiding, dat is immers het halve werk. Daarbij moet u denken aan het verzamelen van relevante documenten in een verkoopdossier. Deze documenten zijn van belang voor potentiële kopers en/of de notaris. Het gaat dan om documenten als:

  • Eigendomsbewijs van de woning

  • Een ingevulde lijst van zaken

  • Garantiebewijzen en andere contractstukken

  • Een geldig energielabel van de woning

  • Een recente WOZ-waardering en andere gemeentelijke aanslagen

 

Als de woning verkocht wordt na een scheiding heeft u ook de akte van verdeling nodig. Voor het verkopen van een overlijden heeft u de akte van erfrecht nodig.

Na deze voorbereidingen kan het echte werk beginnen. Ten eerste dient u een vraagprijs te bepalen. Deze hangt af van de woon- en perceeloppervlakte van de woning, de staat van de woning en de regio waar het huis staat.

Als de prijs bepaalt is, kunt u het huis verkoopklaar maken. Daarvoor is het belangrijk dat uw huis opgeruimd is en dat kleine mankementen verholpen zijn. Dit zal de eerste indruk van potentiële kopers meteen een stuk verbeteren. Als het huis verkoopklaar is, kan het gepromoot worden. Hiervoor kunt u professionele foto’s laten maken en een verkooptekst schrijven. Daarnaast is het een goed idee om familie en vrienden in te lichten over de verkoop en om uw huis online te promoten.

Als er eenmaal interesse is, kunt u bezichtigingen houden en op die manier een koper vinden. Deze koper zal hoogstwaarschijnlijk niet dezelfde prijs als u in gedachten hebben, dus moet er onderhandeld worden. Als er een overeenkomst is, gaat u een koopcontract opstellen en tekenen. Daarna wordt de overdracht geregeld met een notaris en krijgt de nieuwe eigenaar de sleutels van de woning.

Wat zijn de voordelen van een makelaar?

Een makelaar kan alle bovenstaande stappen uit handen nemen en daarmee de verkoop een stuk eenvoudiger voor u maken. Een makelaar heeft daarnaast ook een netwerk met potentiële kopers en kan de verkoop hiermee bespoedigen. Er wordt vaak gedacht dat een makelaar inschakelen resulteert in een mindere opbrengst voor de verkoper, maar een makelaar zorgt er juist voor dat de verkoop soepel verloopt en u een eerlijke prijs krijgt voor uw woning.