Eurprivacy.nl
Image default
Particuliere dienstverlening

Je nabestaanden zo goed mogelijk achterlaten bij overlijden

Misschien denk je er liever niet aan maar het is toch aan te raden om hier af en toe even bij stil te staan. Wat gebeurt er met je nabestaanden wanneer jij komt te overlijden? Buiten het gemis van jou als persoon valt er waarschijnlijk ook een groot stuk inkomen weg. Bovendien kost overlijden zelfs geld in de vorm van een uitvaart. Kun je dit opvangen? En zo ja, hoe? In dit artikel meer informatie.

Uitvaart geregeld?

Een uitvaart kost gemiddeld ergens tussen de €5.000,- en de €15.000,-, afhankelijk van hoe groots het wordt aangepakt. Over het algemeen is een begrafenis duurder dan een crematie. En bovendien moet je dan rekening houden met kosten voor een plek op de begraafplaats. Je kunt deze kosten ondervangen door een uitvaartverzekering af te sluiten. Je betaalt dan een vast bedrag per maand en bij overlijden wordt dit bedrag uitgekeerd als spaarpotje om de uitvaart van te betalen. Mocht je er achter komen dat je de verzekering toch niet nodig hebt, Je kunt iedere levensverzekering afkopen.

Inkomen na jou heengaan

Wanneer jij komt te overlijden valt ook het inkomen dat je kreeg vanuit je werk weg. Wanneer je met pensioen bent kan dit, of althans een deel daarvan, uitgekeerd worden aan je partner. Het gemis van inkomen kan grote gevolgen hebben voor je gezin. Kunnen zij wel in het huis blijven wonen waar ze altijd gewoond hebben? Kunnen ze de levensstandaard die ze gewend zijn aanhouden?

De overlijdensrisicoverzekering

Om dit te garanderen na jouw overlijden kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Daarbij verzeker je jouw kans op overlijden voor een gekozen bedrag en een vast periode van 10, 20 of 30 jaar. Kom je in deze periode te overlijden dan wordt het verzekerde bedrag uitgekeerd aan je nabestaanden. Of aan de hypotheekverstrekker wanneer je de overlijdensrisicoverzekering aan de hypotheek hebt gekoppeld. In dat geval wordt je hypotheek eerst afbetaald.

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering?

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering dan? Het verzekerde bedrag dat je kiest, de looptijd van de verzekering en je eigen medische achtergrond zijn allemaal van invloed op de premie. Ook je leeftijd speelt een belangrijke rol. Hoe ouder je bent, des te hoger de premie zal zijn.