Eurprivacy.nl
Image default
Geschenken

Interessante algemene dingen: sportprijzen

Soms is het best interessant om meer te weten over alledaagse dingen die iedereen kent en als vanzelfsprekend ziet. Wanneer je eens goed kijkt naar deze voorwerpen valt het vaak pas op hoe vernuftig dingen worden gemaakt en hoe groot de impact op de samenleving is. Daarom het algemene onderwerp van vandaag: sportprijzen!

Waar komen sportprijzen vandaan?

Iedereen heeft wel eens een sportprijs gezien en veel van ons hebben zelfs wel eens een prijs gewonnen. Sportprijzen worden, ondanks de naam, niet alleen uitgereikt bij sportwedstrijden maar ook bij andere activiteiten zoals een quiz of de welbekende Nobelprijs. Een prijs wordt uitgereikt bij een bijzondere prestatie, ook wanneer deze niet direct met sport te maken heeft.

Hoe komt het dat sportprijzen zo algemeen bekend zijn in onze samenleving? Sportprijzen worden al duizenden jaren uitgereikt, vanaf de tijd van de Oude Grieken. In die tijd was het gebruikelijk om een lauwerkrans te geven en bijvoorbeeld een kruik met olie. Pas veel later zijn bekende sportprijzen, zoals gouden bekers in het leven geroepen. Dat was in Engeland aan het eind van de 18e eeuw tijdens de paardenrennen. Daarna hebben sportprijzen zoals medailles en bekers hun weg gevonden naar andere bekende sporten.

Waar zijn sportprijzen van gemaakt?

Nog niet zo lang geleden werden sportprijzen gemaakt van metaal en bij sportbekers een voet van steen, marmer of hout. Dit metaal kreeg een speciale coating waardoor het op goud, zilver of brons leek. Metaal is echter behoorlijk prijzig omdat het bewerkt moet worden. Vrijwel iedere sportbeker of medaille die je tegenwoordig kunt kopen is gemaakt van kunststof. Dat is een stuk goedkoper omdat kunststof makkelijker te bewerken is en sportprijzen sneller in grotere oplagen geproduceerd kunnen worden. daarom kun je overigens ook een medaille bestellen die je zelf aan kunt passen met een tekst en een persoonlijke afbeelding.